0
Doporučené Recenze

Jaký je bestseller Lekce chemie?

Bestseller znamená v překladu nejprodávanější. Už jen to je významné hodnocení, protože pro to, aby byla nějaká knížka bestseller, musí mít čtenáři co nabídnout. Přesněji, mnoha čtenářům. Co nabízí Lekce chemie?

Anotace (oficiální popis nakladatele)

Elizabeth Zottová je neobyčejná žena. Jenže je začátek šedesátých let a její výhradně mužský tým v Hastingsově výzkumném ústavu zastává nevědecký názor na rovnoprávnost. Až na jednu výjimku: Calvina Evanse, osamělého, geniálního, na Nobelovu cenu nominovaného záštiplného člověka, který se zamiluje – ze všeho nejvíc – do její mysli. A výsledkem je skutečná chemie. Stejně jako věda je ale i život nepředvídatelný. A proto se o pár let později Elizabeth Zottová ocitá v roli svobodné matky a vedle toho i nedobrovolné hvězdy Večeře v šest, nejoblíbenějšího amerického pořadu o vaření. Elizabethin neobvyklý přístup k vaření se totiž ukazuje jako revoluční. Přestože sledovanost jejího pořadu roste, ne všichni jsou nadšení. Zdá se totiž, že Elizabeth Zottová neučí ženy jen vařit. Vyzývá je, aby změnily status quo.

Můj názor

Nebyla jsem si jistá, co od Lekce chemie čekat. Byl to takový krok do neznáma. Ale jsem moc ráda, že jsem ten krok udělala.

Byla jsem opravdu zvědavá, čím si kniha Lekce chemie své ocenění, které najdete i na obálce knihy v podobě lesklé zlaté medaile, zasloužila. Kniha je jedním slovem skvělá. Dvěma slovy? Naprosto skvělá. Chytila mě za srdce. A určitě to tady neříkám poprvé, ale aby kniha čtenáře zaujala, měla by zapůsobit na jeho emoce. A Lekce chemie na mé emoce rozhodně zapůsobila. Hlavní hrdinkou je Elizabeth Zottová, která je chemik. V době, kterou příběh popisuje, však není ani takový problém že je chemik, ale spíš to, že je žena. Většina americké společnosti se v té době domnívá, že by žena měla pouze pečovat o děti, domácnost, manžela a vypadat u toho hezky, o nějaké rovnosti pohlaví, vlastním názoru nebo jiných životních cílech nemůže být příliš řeč. I když se pomalu, ale jistě objevují výjimečné ženy jako je právě Elizabeth, aby svým postojem, logikou a odolností přiměly ostatní naslouchat a pochopit. Přestože většina mužů hází Elizabeth klacky pod nohy, objeví se i výjimky, a tou hlavní je pro ni Calvin Evans, přední chemik, génius a člověk s velmi těžkou minulostí. Autorka jej popisuje jako člověka, který v sobě živí zášť. Oba tito chemici se do sebe zamilují, ale tím příběh nekončí. Díky strašné tragédii se z Elizabeth stává svobodná matka a snaží se přesvědčit okolí, že to neznamená, že by se měla vzdát chemie a svých snů. Že by byla méněcenná. Že žena může být i matka a zároveň mít kariéru. Že může následovat své sny a ne jen očekávání společnosti. Jeden čas se Elizabeth živí jako kuchařka v televizní show, ale protože je to právě Elizabeth, nejde jen o obyčejnou kuchařskou show pro americké paničky. Je to zároveň lekce chemie, nauka o životě a podpora ostatních žen v následování vlastních snů a dočkání se zaslouženého docenění.

Můj názor? Skvěle napsaná kniha a příběh, který chytí za srdce. Díky této knize si lépe uvědomuji, jakého pokroku ve společnosti došlo, protože to není tak dávno, co skutečně byly americké ženy vnímané… v podstatě jako služky, bez nároku na následování vlastních snů, pokud těmi sny nebyly děti a uklizená domácnost. A potěcha manžela.

Knihu vřele doporučuji.

O knize

Lekci chemie napsala Bonnie Garmus a vydalo nakladatelství Euromedia pod značkou Ikar. Z anglického originálu přeložila Petra Pachlová, obálku upravila Soňa Šedivá. Kniha má 376 stran a měkkou obálku. Za výtisk tímto nakladatelství velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu