0
Rodina

Jaké jste měli Vánoce?

Tak jak jste si užili Vánoce? Měli jste je klidné a pohodové, nebo byste je raději vůbec neslavili?

Letos jsem slyšela naříkal plno lidí. Ženy byly unavené z vyčerpávající přípravy Vánoc, kterou ostatní členové rodiny nedokázali dostatečně ocenit. Chlapi si stěžovali, jak jim Vánoce a jejich slavení přijde zbytečné a vynucené. Taky cítíte jak z té oboustranné radosti sálá předzvěst pohodových Vánoc?

Pokud jde o moji maličkost, já mám Vánoce moc ráda. Já si umím užít voňavé sladké cukroví, i skoro ve třiceti žasnu nad nádherou úžasně voňavého a nádherně ozdobeného stromečku. A co teprve, když se setmí a stromeček se rozsvítí všemi těmi kouzelnými barevnými světélky! Vánoce jsou časem, kdy se celá rodina usadí ke stolu pěkně upravená, všichni si hezky popřejeme a najíme se dobrot, jako je bramborový salát, který dělám jen jednou v roce. Ano, jindy v roce jsem ještě bramborový salát nedělala. Já ho vlastně nikdy nedělala. Většinou se uchýlím třeba k těstovinovému. Dřív bramborový salát na Vánoce dělal můj muž, letos poprvé jsem ho dělala já a musím s radostí konstatovat, že se povedl!

Letos jsem pekla jen dva druhy cukroví. Myslela jsem, že udělám tři, ale stačily dva, vanilkové rohlíčky a medové perníčky. Pekla jsem vánočku, dělala již zmíněný bramborový salát a kuřecí řízky. My kapra doma nejíme a jsem za to ráda. Každoročně se lidi dusí kostmi z kapra, ale to se nám s kuřecími řízky stát nemůže, ha!

Jediná trochu nervní chvilka byla ta, kdy můj muž za mojí asistence rovnal stromek do stojánku. Pořád byl “tak trochu” křivě, ať ho ořezával a rovnal jak chtěl. Z jednoho úhlu byl rovně, z druhého nikoli. Musel se neustále vyndavat ze stojánku a upravovat. Pak srovnat, posadit, zase srovnat, utáhnout. Utáhnutím se jaksi pokřivil. A tak to šlo několikrát dokola. Nakonec jsme dosáhli stavu, kdy jsme stromek uznali za rovný a manžel navrch nasadil zlatou špičku. Od té chvíle už u nás vládla vánoční pohoda. Ověnčili jsme stromeček světelným řetězem a plastovými třpytivými ozdobami z Obi, ve zlaté a červené barvě. Na to, že jsou plastové, jsou opravdu krásné. Už jsem koukala i po jiných ozdobách, ale zatím se mi žádné dostatečně nelíbily. Stromek jsme dokončili stříbrnými řetězy a bylo to.

Od sousedů jsme dostali krabici nádherného cukroví. Další várku jsme dostali od babičky a tudíž jest potvrzena má teorie, že moje dva druhy cukroví bohatě stačí. Naše ozdobené perníčky jsme navíc hojně rozdali.

Vánoční den utekl jako nic. Trochu jsem poklidila, jen tak lážo plážo, obvolala jsem milované příbuzné, nakrájela vánočku a na stůl jí servírovala spolu s kakaem. Všichni jsme si užívali klidný den. Už ve čtyři jsem šla smažit řízky a po večeři, kdy už se značně setmělo, šel můj muž s dětmi do dětského pokoje čekat na Ježíška. “Ježíšek” poklidil ze stolu a nachystal dárky pod stromeček. Do Vánoc se u nás sešli i dárky od Ježíšků babiček, dědečků, tet a strejdů. Hodní Ježíšci! Pak Ježíšek položil zlatý zvoneček na stůl a vrátil se do pokoje ke zbytku rodiny. Čekalo se. Pak se zvedl druhý Ježíšek a kamsi odešel. Za chvilku se ozvalo výrazné zazvonění, na které jsme všichni čekali. Ve tmě nádherně svítil stromeček a pod ním pokrývali podlahu dárečky všech tvarů a velikostí.

Letos jsem byla z vánočních dárků nadšená. A dojatá. Nepotřebovala jsem k tomu žádnou elektroniku, žádné přemrštěně drahé věci ani šperky. Já si vlastně letos ani nic konkrétního nepřála. Přesto jsem dostala dárky, které zase dostaly mě. Můj manžel opravdu umí vybírat dárky. Nevím, jak to dělá, ale nikdy se nemusím bát, že by mě jeho dárky zklamaly. Teda, Ježíškovi dárky, samozřejmě.

Dostala jsem knížku od Terryho Pretchetta. Má krásný obal a uvnitř mě překvapil text. Knížka je s takovým tím fontem co se dobře čte a velikostí a řádkováním textu, jako pro dítě na základní škole. To mi však perfektně vyhovuje, protože se mi knížka bude krásně a rychle číst. I večer, kdy už mám oči jako králík a únavou se mi kamsi rozjíždí.

Pak jsem dostala pastelové ponožky a dvě extrémně pohodlná, pružná pyžama s pěkným vzorem. Následovaly dva roztomilé hrnečky s lamou, které mění barvou teplotou nápoje (dečka se mění z černé na barevnou). Hrnečky mají jemně pastelové barvy a můj mu… totiž Ježíšek koupil dva, abychom měli každý jeden. Dostala jsem huňatý župánek, ve kterém se moje maličkost bude chumlat bezesporu celou zimu a nejspíš i celý rok. Není zrovna sexy, ale na mazlení je úžasný! Další Ježíšci mi dali stírací los (nic jsem nevyhrála, ale mě stačí štěstí v lásce), tričko, poukazy, růžovou sůl do koupele, sypaný čaj od Manufaktury a sojovou omáčku. Samé krásné dárky!

Můj muž dostal poukazy, společně jsme si nadělili termohrnky Contigo, trenýrky od značky Slipssy (ano, pánské i dámské, dámské jsou takové roztomilé kraťasy, třeba na spaní), nahřívací polštářek a rodinný víkendový pobyt někde po Čechách.

Děti dostaly letos také krásné dárky, ze kterých měly radost. Například přídavnou kolej s mašinkou, která pasuje ke koleji, kterou dostali asi před rokem. Pak také knížky, samolepky (také vaše děti tak milují samolepky?), malé podlahové piáno, kostičky a medvídka, co vypráví pohádky. Také kreslící tabulku a Kouzelnou tužku od Albi. Roztrhaný balící papír by byl všude, kdybychom jej průběžně nesbírali a necpali do pytle. To bude zase u společných popelnic pyramida, jako každé Vánoce.

Slyšela jsem o tom, jak se každoročně lidé zadluží kvůli Vánocům. I kdybych dostala pod stromečkem jenom pusu, bylo by mi to milejší, než kdyby se moji Ježíšci zadlužili. Věřím, že tak to platí i naopak. Proto se vykašlete na půjčování peněz. Udělejte si Vánoce podle toho, jak máte našetřeno a jak vůbec chcete utrácet. Ne, děti nepotřebují předraženou elektroniku a nepotřebují nic, co by vás dostalo do dluhů. Láska a dobrá vůle je zadarmo. Třeba se vám v práci poštěstí a příští rok bude Ježíšek bohatší. Ale nemělo by se to lámat přes koleno.

To samé jsou vánoční přípravy. Potřebujete dvacet druhů cukroví? Potřebujete uklidit každé zrnko prachu? Třeba ne, když budete uklízet průběžně a pravidelně. Ten veliký úklid, který se dělá jednou dvakrát do roka, můžete zvládnout namísto v prosinci příště třeba v listopadu. A pak to jen přes svátky udržovat. Ne nadarmo mají být Vánoce svátky klidu. Tolik lidí je má spíš za svátky plné stresu, až je mi z toho smutno. Taky pánské osazenstvo by mělo vědět, že pokud chcete tradiční Vánoce, tak ten kapr nebo řízky, bramborový salát ani sváteční výzdoba či voňavé cukroví se nezhmotní z ničeho nic, ale musí to někdo udělat. Ano, většinou vaše žena. Ženy by pak měly ocenit mužskou část, jíž je příprava stromečku a zabavení dětí přes tu část, kdy se vaří, peče nebo balí dárky. Rozděl a panuj! Děláme to nejen pro sebe, ale i pro děti. Vánoce jsou tak krásné, jak jim je nachystáme.

Pokud ale nikdo z vás Vánoce tradičně slavit nechce, neměl by se do toho nutit. Pokud ještě nemáte děti, snadno se sbalíte a můžete vyrazit strávit Vánoce kamkoli, kde si užijete pohodu nebo zábavu, že na takové Vánoce budete ještě léta vzpomínat. No jo, s dětmi to jde taky. Tímto se držím rčení Jaké si to uděláš, takové to máš.

Přeji krásné svátky všem dobrým lidem, hezky v klidu si je užijte, foťte, ať máte na co vzpomínat, vychutnejte si cukroví a mějte se rádi.

P.S. Když se dívám, kolik jsem toho napsala, napadá mě, že můj muž by to nazval spisovatelskou onanií. Doufám ale, že mi to odpustíte 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu