0
Doporučené Ostatní Recenze

Jaká je pohádková knížka Zvířátka ze zoo?

Pro dnešní recenzi jsem si vybrala milou, celkem tenkou pohádkovou knížečku, která nese název Zvířátka ze zoo. Tato knížka nás provázela po několik předchozích večerů, každý večer jsme si vybraly jednu pasáž o jednom zvířátku. A jak se nám knížka líbila?

Píši nám, protože jako recenzenty jsem musela zahrnout i své dcery. Co by to bylo jinak za recenzi na dětskou knížku, kdyby se k ní nevyjádřil i ten, pro něhož je knížka primárně určená?

Já: Jak se ti knížka líbila?

Dcera 1: Hodně!

Dcera 2: Moc.

Já: Co se ti líbilo nejvíc?

Dcera 1: Pták Pelikán.

Dcera 2: Ten vlk! Protože chtěl sníst tu ovci na konci Karkulky a… (dočtete se v knížce).

Musím dodat, že ačkoli se holky vyjádřily poněkud krátce, tak jim u toho svítily nadšeně oči.  🙂

O čem knížka je

Každý z příběhů vypráví vždy o jednom zvířátku. V knížce Zvířátka ze zoo najdete vlka, klokana, žirafu, zebru, bizona, dikobraze, krokodýla, lachtana, tygra, pelikána a další zvířátka ze zoo. Vypravěč Fanda umí mluvit zvířecí řečí, a proto s každým zvířátkem o něčem rozpráví. Třeba dikobraz mu vypráví, že má známého, který se opil zkvašeným avokádem a vzal si za ženu jezevčici. Ale jezevčici tady autor myslí ne samičku od jezevčíka, ale samičku od jezevce. Jindy zase Fanda mluví s pandou červenou, která mu vypráví o tom, jak se chce dětem dostat do podvědomí, aby si nemyslely, že panda červená je jen hračka z obchodu, a tak že by mohli s vypravěčem založit klub. A  tak podobně.

Jak se líbila mě

Já osobně jsem si tuhle knížku rychle oblíbila. Nejen, že má hezký obal a veselé, barevné ilustrace, ale je pěkně napsaná. Líbí se mi, jak je součástí každého příběhu básnička (ty jsme si s dětmi opakovaly vždy alespoň čtyřikrát). Některé jsou zdařilejší, jiné méně. Líbí se mi, jak se v každém příběhu slabikuje nějaké to slovo (to příběh trochu ozvláštní a udrží pozornost dětí) a i jakým stylem je každý příběh napsaný. Ale jako u básniček, některé z příběhů byly lepší, jiné o trošku slabší. V jednom z příběhů byla zmíněná smrt, což je něco, o čem dětem nerada čtu, a pak se tam někde zmínil i covid, což je druhá věc, o které nerada čtu. O té i nerada slyším, a pořád je všude. Očividně dokonce už i v dětských knížkách. Ale upřímně, dětem je to stejně buřt. Básničky jsem dětem četla ráda, opakovaly se u každého příběhu a všechny nás bavily. Děti zkoušely dokonce, jak dlouhou pasáž z básničky zvládnou zopakovat zpaměti. Obvykle jsme zvládly řádek i dva.

Knížka má dost přehledné písmo, takže jde o vhodné čtivo i pro prvňáčky. 🙂 Věřím, že si ji oblíbí i vaše děti.

O knížce v kostce

Knížku Zvířátka ze zoo napsal Václav Bárta, ilustrovala Zuzana Dreadka Krutá a vydalo nakladatelství Grada pod značkou Bambook. Dohromady zde naleznete 80 stran a knížka má krásné pevné desky. Za knížku tímto velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu