0
Doporučené Recenze

Jaká je knižní novinka Žena v ohni?

V dnešní recenzi se podíváme na letošní novinku s názvem Žena v ohni, která je dílem Lisy Barrové, zahraniční bestsellerové autorky.

Kniha je tlustší než většina toho, co jsem v poslední době četla, ale něco mi říkalo, že to je jen dobře. Poté, co jsem si přečetla prvních pár stránek jsem věděla, že ani 392 stran textu nebude dost. Lisa Barrová vykreslila svými slovy uvěřitelný a zároveň dost nemilosrdný svět umění, kde se díla ztrácí, nachází, prodávají a falšují. Pro lepší představu o obsahu knihy připojuji oficiální popis nakladatelství.

Anotace

Jules Rothová je mladá nadějná novinářka. Když se jí podaří získat práci u Dana Mansfielda, špičkového investigativního reportéra, její první úkol je neobvyklý a přísně tajný: má najít legendární expresionistický obraz, který před více než 75 lety uloupili nacisté a od té doby o něm nikdo neslyšel. Ztracený portrét nádherné a tajuplné ženy touží získat světoznámý návrhář a Danův osobní přítel, kterému už nezbývá mnoho času. Po tomtéž plátně zatím v Evropě pátrá také provokativní galeristka Margaux de Laurentová, bohatá žena bez skrupulí, zvyklá dostat, co si přeje. V cestě jí stojí pouze Jules a její odhodlání.

Mladá žena se stále víc zaplétá do mezinárodního uměleckého skandálu a zjišťuje, kolik zrůdností nacisté na poli umění napáchali a že řada z těchto zločinných křivd není dodnes uznána, natož napravena.
Strhující děj s prvky thrilleru je založený na historických skutečnostech a dává čtenáři nahlédnout do zákulisních praktik světa umění a nelegálního obchodu s kradenými uměleckými předměty. Žena v ohni vypráví příběh silné ženy, jež stejně jako umělecké dílo dokáže prozářit svým jasem dějiny i lidská srdce.

Můj názor

Knize Žena v ohni nechybělo nic. Tedy, alespoň já v ní nic nepostrádala. Podle mého názoru byla příjemně napínavá, přičemž napětí se lehce stupňovalo, kapitolu po kapitole. V jednotlivých kapitolách se u jednotlivých postav či událostí trochu skákalo časem, ale přehledně, takže jsem z toho nebyla zmatená. Příběh byl přesvědčivý, hezky vykreslený. Ďábelská a bezcitná Margaux, majitelka uměleckých galerií a proti ní Jules, mladá, ale odvážná novinářka, která hledá pravdu. A také ztracený obraz, který má pro více lidí neobyčejnou hodnotu. V příběhu se odhalují křivdy páchané na židovských rodinách, na nacistických taženích za uměleckými díly a umělci. Středobodem knihy je obraz Ženy v plamenech, který vypráví zajímavý osobní příběh, který se pak rozplétá všemi směry jako kořeny letitého stromu. Příběh knihy Žena v ohni je působivý a kniha se velice dobře čte. Budete dychtit po dalších stránkách, zvláště v druhé polovině, kdy se lépe seznámíte s postavami.

Kniha je napínavá, dramatická, strhující (zvláště v druhé polovině) a zajímavá. Já si ji opravdu užila, proto ji vřele doporučuji.

 

O knize

Knihu Žena v ohni napsala Lisa Barrová, překlad obstarala Hana Sichingerová. Kniha má pevné desky, měkký barevný přebal (obálku vytvořil Jiří Pros) a 392 stran. Vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Metafora, kterým tímto za výtisk děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu