0
Doporučené Recenze

Jaká je knižní novinka Léto v kavárně nových začátků

Na nových románech od nových autorů je vzrušující, že nevím jistě, co čekat.  Bude se mi knížka dobře číst? Zaujme mě příběh? Pobaví? Dojme? A co postavy, budu se s nimi moci ztotožnit?

Dnešní recenze se bude týkat novinky nakladatelství Grada, která se jmenuje Léto v kavárně nových začátků.

Ten název je možná trošku zvláštní,  ale všeříkající. Ano, příběh bude o nových začátcích a prostředí vytvoří přátelská kavárna na útesu v Dorsetu.

O čem kniha je

Příběh se točí okolo Laury, mladé vdovy a matky dvou dětí. Jsou to dva roky, co jí zemřel milovaný manžel, se kterým byli od dětství. Obrovskou ztrátu nesla těžce, a stále nese, ale začíná pomalu žít a hledá způsoby, jak se naučit žít zase jako normální člověk. Ví, že věci nikdy nebudou stejné jako dřív, ale také ví, že se musí už s životem “po Davidovi” vyrovnat a dopřát rodině nový začátek. Z náhlého popudu odpoví na inzerát, který zní trochu podivně a vyžaduje od zájemce o prázdninovou práci v kavárně dopis, ve kterém by si žadatel o místo vylil srdce i duši. Laura přesně takový dopis napíše a práci dostane, takže sbalí celou rodinu, nebo spíš to, co z ní zbylo (pubertální dceru Lizzie, dvanáctiletého Natea a starého černého labradora) a vyrazí za novou prací do Dorsetu.

Dětem se tam samozřejmě nejdřív nechce, nechtějí pryč od kamarádů, které v Manchesteru mají. Jsou prázdniny a práce je pro Lauru dočasná, ale věří, že to bude přesně taková vzpruha, jakou potřebuje ona i děti. Na místě se seznámí se zajímavou a charismatickou majitelkou Cherie, kolegyní Willow a řadou více či méně pravidelných zákazníků. Cherie po Lauře chce, aby se k zákazníkům chovala vřele a vysvětlila jí, že v této kavárně nestačí jen zákazníka obsloužit, ale také si s ním popovídat a pomoci mu, aby se cítil lépe než když dorazil. Lauře přijde divné, že by zrovna někdo tak labilní a nešťastný jako ona měl utěšovat jiné lidi, ale brzy se do toho dostane a co víc, zjistí, jak to pomáhá i jí samotné. Z lidí okolo ní se stávají její přátelé a z jistého Matta se možná stane i něco víc…

Můj názor

S velikou radostí a nehraným nadšením vám musím sdělit, že jsem právě objevila novou oblíbenou autorku románů. Tahle knížka se, bez jakékoli nadsázky, četla skvěle od prvního slova až po to poslední. Víte, jak jsem psala v předminulé recenzi (na knížku Coco Pinchardová: Moje tlustá opilá svatba), že jsem se musela nejprve začíst, než se mi knížka začala dobře číst? Tady to šlo hned. Přečetla jsem ji prakticky jedním dechem. Příběh byl tak dobře napsaný, že působil na mé emoce. Několikrát mě knížka rozesmála, několikrát mi vehnala slzy do očí. Přiznávám, že v jeden moment (a na ten snadno přijdete) jsem bulela jako želva. Manžel na mě koukal, jestli jsem se nezbláznila, ale já fakt regulérně brečela. Tak moc mě to dojalo.

Je to velice dobře napsané a přeložené. Knížka Léto v kavárně nových začátků se čte plynule a snadno. Všechno mi běželo před očima jako film. Dokázala jsem se ztotožnit s hlavní hrdinkou, i přes to, že díky bohu nejsem vdova. Dokázala jsem pochopit její emoce i myšlenky, obdivovala jsem její vnitřní sílu, protože i když se ona cítila, jako že se může snadno sesypat, bojovala s tím. Kvůli sobě i dětem.

Přestože příběh není nijak záhadný nebo komplikovaný, byl skvělý. A já nečekám od letního románu zapeklitost nebo složitosti, román mám obvykle pro oddech, a tak mi stačí, když je klidně i prostý a lehce předvídatelný děj dobře popsaný. To se povedlo. Přemýšlela jsem, zcela nadšená knihou Léto v kavárně nových začátků, jestli bych ji dokázala porovnat s moderními romány mé velmi oblíbené autorky Julie Caplinové. Dospěla jsem k názoru, že román Léto v kavárně nových začátků je, co se mého subjektivního názoru týče, minimálně stejně tak dobrý jako romány od Julie Caplinové.

Takže, pokud máte rádi knihy od Julie Caplinové, pak vám Debbie Johnsonová a její Léto v kavárně nových začátků rozhodně nesmí ujít!

Na konci knihy najdete doporučení, co navštívit, pokud byste se někdy opravdu ocitli v Dorsetu a několik zajímavých receptů!

O knize

Léto v kavárně nových začátků napsala Debbie Johnsonová a přeložila Jana Kordíková (skvělá práce!). Knížka má krásnou obálku od Karolíny Urbánkové a 352 stran. Vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis a já za tuto knížku velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu