0
Doporučené Recenze

Jaká je knížka Knihkupectví pana Livingstona?

Z edice romantických knih jsem si tentokrát vybrala knížku s názvem Knihkupectví pana Livingstona.

Romány mám ráda. Nechají vás ponořit se do relativně nenáročného příběhu s vykreslenými postavami a prostředím, které vás okouzlí. Nejinak je tomu i v Knihkupectví pana Livingstona. Kouzelným prostředím je tu knihkupectví Moonlight books, které vede na oko nerudný pan Livngstone, který má, jistě k překvapení každého čtenáře, ve skutečnosti dobré srdce. Doufám, že mi odpustíte ten drobný sarkasmus. Ve skutečnosti je předvídatelnost postav docela příjemná, akorát mě mrzí, že autorka čtenáře nijak zvlášť nedrží v napětí, ani když dojde k odcizení vzácné knihy. Díky tomu, že sám knihkupec má nějaké podezření a zůstává přesto zcela v klidu, ani čtenář nemá pocit, že by se krádeží měl nějak trápit.

O čem kniha je

Příběh začíná právě v knihkupectví, kde se seznamujeme s prvními postavami příběhu, panem Livingstonem, malým Oliverem Twistem, který rád v knihkupectví tráví čas, a kterého tam s radostí nechává jeho nepříliš citlivá matka a s krejčím odnaproti. Ne o mnoho později přibydou také postavy zákazníků, spisovatel, který rád v knihkupectví píše (ale nikdo neví co) a přítelkyně pana Livingstona Sioban. Za nejdůležitější postavu příběhu se dá ale považovat spíše mladá dívka Agnes, která přicestovala do Londýna z Barcelony, aby si našla práci v některém z velkých muzeí. Její snaha najít vytouženou práci se však jeví jako marná a po nějaké době Agnes postupně ztrácí svůj optimismus, a to i přes to, že ji podporuje její dobrá kamarádka Jasmine. Náhodou se Agnes dostane do knihkupectví Moonlight books v době, kdy pan Livingstone uvažuje nad tím, že si najme nějakou výpomoc. Agnes padne knihkupci do oka, a tak se domluví, že bude chodit vypomáhat, dokud si nenajde svoji vysněnou práci v muzeu. Není překvapením, že Agnes si knihkupectví zamiluje a spřátelí se i s panem Livingstonem, malým Oliverem a Sioban. Jednoho dne se ztratí vzácná kniha, deník Livingstonova předka. Do knihkupectví dorazí dokonce policista ze Scotland Yardu John Lockwood, aby pomohl s pátráním. Víc toho neřeknu, abyste nepřišli o zážitek.

Můj názor

Jestli máte rádi citace, tak se vám Knihkupectví pana Livingstona bude líbit. Postavy rády často citují pasáže z různých knih. Také pokud máte rádi historická fakta, tak Agnes jich pro vás má hned několik. Příběh je pěkný, ale tak trochu…. plochý. Přesto, že se v knize odehrává několik zajímavých věcí, každou z nich tak nějak vidíme, ale nemáme dost času si je řádně vychutnat a prožít. Autorka se nesnaží čtenáře napínat ani zvlášť zaujmout jeho pozornost. I když mám ráda oddychovou četbu, tak bych zde ocenila trochu víc napětí okolo ztráty deníku nebo detailnější vykreslení skutečnosti, proč se Agnes tak nějak bojí vpustit lásku do svého života. Až krátce před koncem je naznačeno, že z lásky má obavy, ale proč? A kde berou všechny postavy čas na všechno čtení těch úžasných zmíněných knih?

Knížka se četla pěkně a autorka moc hezky vykreslila prostředí, kde se příběh odehrává. A nemyslete si, že jde jen o ztrátu deníku, v knize dojde i na lásku, dokonce na více frontách. Myslím, že je to fajn knížka, která se hodí k línějšímu podvečeru u dobrého šálku čaje. 🙂

O knize

Knihu Knihkupectví pana Livingstona napsala Mónica Gutiérrez Artero, knížka má 248 stran (18 kapitol, Epilog a praktickou Poznámku překladatelky). Ze španělského originálu knížku přeložila Sára Flemrová, vydalo nakladatelství Grada Publishing, a. s., pod značkou Metafora. Za knížku velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu