0
Doporučené Recenze

Jaká je dětská knížka od L. Špačka – Dědečku, vyprávěj o Česku

Jako člověk, který chová v srdci lásku k České republice a jejím památkám, jsem chtěla tuto knihu přidat do naší domácí knihovny. Jaká je kniha od Ladislava Špačka – Dědečku, vyprávěj o Česku?

Anotace

Dědečku, vyprávěj o Česku je volným pokračováním série předchozích čtyř knih o dědečkovi a jeho vnučce Viktorce. Trpělivý a laskavý dědeček tentokrát projíždí s Viktorkou naší zemí a vypráví jí o pamětihodnostech, přírodních krásách i slavných osobnostech našich kulturních dějin. Viktorka už zná leccos ze školy i z dřívějších cest, přesto má stále co objevovat. Vyprávějí si s dědečkem o úsvitu našich dějin, o významných panovnících Českého království, o tom, jak lidé dříve žili a kolik úsilí museli vynaložit, abychom my dnes mohli žít v bezpečí a pohodlí.

Můj názor

Knížka působí od prvního pohledu mile a přátelsky. Líbí se mi přibližně čtvercový tvar, cením si pevných desek, které vždy znamenají delší výdrž knihy (alespoň u nás doma). Povedené jsou i ilustrace, které knihu provází. Celý název knihy zní Dědečku, vyprávěj o Česku, etika a etiketa pro děti. Proto začnu vysvětlením těchto dvou pojmů.

Pojmy etika a etiketa

etika

  1. součást filosofie, teoretická vědní disciplína, která se zabývá tím, jak vypadá morálně správné chování, co je smyslem života apod.

etiketa

  1. souhrn pravidel, která jsou v rámci společnosti všeobecně uznávaná a říkají, jak se máme chovat na veřejnosti
  2. štítek na výrobcích, který obsahuje podrobnější údaje

(převzato ze stránky www.krcmic.cz)

Vzhled a obsah

Česká republika je úžasným místem plným památek, historie, legend a zajímavostí. Dědečku, vyprávěj o Česku je hezky napsaná kniha, která osvěží tyto informace ze školních lavic nám dospělým a poučí naše děti. Dědeček a Viktorka jsou sympatičtí průvodci čtenáře, Viktorka je patřičně zvídavá a dědeček rád a trpělivě vypráví, tu o chrámu svaté Barbory, tu o Karlštejnu, o velkém selském povstání nebo o Karlu IV. Ne, že by všechno věděl, někdy se dozvíme informace z něčeho, co dědeček čte nebo slyší třeba od karlštejnského kastelána. S Viktorkou se dozvíme spoustu zajímavostí z míst, která s dědečkem navštíví, třeba jak vypadala hostina na císařském dvoře. Mimochodem tahle pasáž je opravdu krásně popsaná a až se mi sbíhali sliny, když jsem to  dceři četla. A jak jsem již zmínila, ilustrace se mi líbí, působí laskavě a člověk si hned lépe představí, o čem zrovna čte. Pan Špaček píše dobře a knížka se příjemně čte. Navíc se pan Špaček i hezky poslouchá, což si můžete ověřit poslechem přiloženého MP3 CD (s namluvenou toutéž knihou).

Trochu mě překvapil obsah, který je na místo začátku knihy na jejím konci. Na začátku knihy najdete hezkou ilustrovanou mapu se zmíněnými místy. Knížka je doporučená pro děti od osmi let.

O knize

Knížku Dědečku, vyprávěj o Česku napsal odborník na společenskou etiketu Ladislav Špaček. Součástí knihy je i CD s MP3 nahrávkou knihy, kterou autor sám čte. Kniha má 200 stran, pevné desky bez přebalu, obsahuje praktickou červenou záložkovou šňůrku a vydalo ji nakladatelství Euromedia pod značkou Pikola, která je zaměřená především na literaturu pro děti a mládež. Ilustrace obstarala Sylva Francová. Velice tímto za knihu děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu