0
Doporučené Recenze

Jaká je Chata ve Švýcarsku od Julie Caplinové?

A jsem tu zas, tentokrát s recenzí nové knihy od Julie Caplinové, která se jmenuje Chata ve Švýcarsku. Jaká je a jaký mám na ni názor si můžete přečíst v této recenzi.

Tak. Na tuhle knížku jsem netrpělivě čekala a moc jsem se na ní těšila už od chvíle, kdy jsem na konci předchozí knihy (Čajovna v Tokiu) viděla její obálku. Od té doby jsem na knihu čekala, číhala a bombardovala nakladatele dotazy, kdy že má vyjít. A dokonce, ano, nebojím se to přiznat, jsem si to datum označila do kalendáře. Knížky Julie Caplinové jsou totiž všechny odpočinkové, milé, romantické a příjemné ke čtení. Jistě, je to trochu předvídatelná četba, kluk potká holku, holka potká kluka, jiskří to, trička jdou dolů, ale to vůbec nevadí. Vlastně bych řekla, že když nemáte náladu na žádnou náročnou četbu a jen si chcete oddechnout a číst si něco milého, tak tohle je prostě super volba. Důkazem je moje knihovna, kde najdete všechny předchozí romány od Julie Caplinové, které nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis vydalo.

Předchozí romány Julie Caplinové

Julie Caplinová píše velice čtivě a knížku jsem přečetla velmi rychle, protože jsem ji tahala, kam jen šlo. Četla jsem si v posteli, i ve vaně, četla jsem ji venku, když jsem čekala před školou na dceru, zkrátka, kde se jen dalo. A teď mi dovolte trochu představit knihu samotnou.

Chata ve Švýcarsku

Ve Švýcarsku jsem nikdy nebyla a velký fanda zimy a sněhu taky nejsem. Přesto jsem si u knihy často představovala, že to musí být nádhera a Švýcarsko bych jednou určitě měla navštívit. Tak hezky umí autorka zemi popsat, prostě vás navnadí a nechá fantazii svých čtenářů pracovat. Navíc to podle této knížky zní jako ideální místo pro milovníky horké čokolády, což já rozhodně jsem! 🙂

Tentokrát se seznámíme s hlavní hrdinkou knihy Chata ve Švýcarsku Minou, která je veselá, zábavná, přátelská a do všeho se vrhá po hlavě. Když jí ale tuto vlastnost vmete do tváře přítel jako důvod, proč s ní nemůže dál být, začne Mina nad sebou přemýšlet. Díky rozchodu u ní dojde k prozření, zjistí, že víc aspektů jejího života vlastně neodpovídá jejím představám. Proto se rozhodne opustit Manchester a vydat se za svoji kmotrou do Švýcarska, aby si srovnala věci v hlavě a dala si život do kupy. Cestou ve vlaku narazí na Luka, který je jako její dvojče, veselý, přátelský a na první pohled miluje dobrodružství. I přes přitažlivost, kterou Mina k tomuto sympaťákovi cítí, je jí jasné, že ve chvíli, kdy si chce dát život do kupy, nemůže někoho takového po svém boku potřebovat. Jak se to bude vyvíjet dál vám prozradit nemůžu, abych vás nepřipravila o příběh, ale mohu říct, že Minino přesvědčení bude testováno skrze velkou část knihy. Za zmínku stojí také skvělá kmotra Miny Amélie, která vlastní penzion a za kterou Mina do Švýcarska přijíždí. Amélie ukazuje Mině, jak za pomoci dobrot, příjemného prostředí a velké dávky empatie pomáhá hostům, aby se v penzionu cítili dobře. Díky Amélii nakonec Mina přichází na to, co chce v životě opravdu dělat (ale co přesně to je, to si musíte přečíst už sami).

V knize si užijete jak romantický příběh mezi postavami, tak popis nádherné země a skvělých jídel a nápojů, kterými je Švýcarsko proslavené. Uspokojí představy všech milovníků cestování, jídla i romantických příběhů.

Na konci knihy mě potěšily dvě věci. Za prvé, že autorka přiložila recept na Basilejský Kirschenbrottorte, což je dort s třešněmi a za druhé, že na konci knihy už láká svoji obálkou další kniha Julie Caplinové, tentokrát s názvem Domek v Irsku. A hned jak zjistím chystané datum vydání, jdu si kroužkovat den v kalendáři. 😀

O knize

Kniha Chata ve Švýcarsku má 344 stran rozdělených do 26 kapitol a tří částí. Napsala ji Julie Caplinová a vydalo nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis. O překlad se postarala Karolína Medková a za krásnou obálku může Kateřina Brabcová. Za knihu velice děkuji. 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu