0
Domácnost Rodina

Jak zvládat rána aneb Ráno dělá den

Patřím bezesporu k lidem, pro které jsou rána asi nejtěžší částí dne. Už jen to vstávání! A pak oblékání, oblékání dětí, chystání snídaně, svačiny, oblékání bund (často ještě za chůze ze schodů), návrat, protože jsou ještě pořád v bačkorách, návrat číslo dvě, protože nemají roušku a nakonec stresové hledání parkovacího místa, pokud možná co nejblíže školce a škole. A pak úprk s tou těžkou školní taškou a za nářku obou dětí, protože za chvilku zvoní. Z rána se místo příjemného startu do nového dne stává start raketový a stresový. Ale tak to já nechci. A tak to tak mít taky nebudu.

Docela dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to, jak ta rána řešit a udělat z nich pohodový start do nového dne. Ale protože jsem na to nakonec přišla, co bych to byla za člověka, kdybych se o tipy nepodělila, že? 🙂

ČAS

Miluju spánek a vůbec se mi nelíbí, když se mi kvůli čemukoli zkracuje. Platí to i pro vstávání do školy. Vždycky to bylo “ještě pět minut”, tedy kromě jednoho historického dne, kdy jsem měla jít vyzvednout kamarádku do školy a omylem jsem k ní přišla asi v šest ráno. Já jsem trochu mimoň, takže nemůžu říct, že by to bylo jediné faux pas, které se mi kdy stalo. Každopádně…

Je třeba mít jasně daný čas, kdy se vstává. Najděte příjemný, ale fungující způsob, který vás vytáhne z postele. Já mám na telefonu u budíku překvapivě příjemný, i když stále se zesilující zvuk, kdy jemnou melodii doprovází cvrlikání ptáků. Telefon si musím položit mimo dosah, abych musela vstát z postele a nestalo se mi, že jen kliknu na display a spím dál. Pro sebe si nastavuji čas jen o trošku dřív než u dětí, obleču se, opláchnu si obličej studenou vodou, učešu se, nalíčím se a jdu je budit. Nevstávám nijak závratně brzy, prostě jen tak, abych se vyspala, ale zároveň (i s dětmi) všechno v klidu stihla. Pokud s tím máte problém, mám pro vás tip – choďte brzy spát. Někdy to jinak nejde, spánek je pro tělo a mysl velmi důležitý a je třeba si jej dopřát. Když půjdete spát dostatečně brzy, bude se vám ráno lépe vstávat. Alespoň já to tak mám.

PLÁN

Když budete mít dobrý plán a budete se podle něj řídit, bude ráno klidné a pohodové. Plán ale musíte připravit s ohledem na všechny ranní povinnosti (vaše líčení, oblékání všech členů, klidnou pomalou snídani, česání vlasů, čištění zubů, chystání svačiny do školy, obouvání a oblékání bund, čepic, šál a tak dále). Plán musí počítat i s ranní cestou do školy a hledáním parkovacího místa. V plánu musíte mít dost času a prostoru pro pohodu a klidné vychutnání ranní přípravy. Koneckonců, jaké ráno, takový den. Můj tip – chystejte si všechno oblečení, boty, roušky, svačiny do školy a tak podobně, večer předem.

KRÁSNÉ RÁNO

Ráno sobě i dětem zkuste zpříjemnit, jak jen to půjde. Zkuste nějaký milý způsob buzení, třeba pusinkou na čelo, zpíváním, hlazením po vláskách. Dejte dětem tak akorát čas na to, aby se v klidu probrali, protáhli se (můžete s nimi společně udělat pár jednoduchých cviků) a oblékli se.

Nachystejte snídani, kterou si všichni vychutnáte, lahodný čaj, kakao, oblíbený jogurt, oblíbené ovoce, křupínky, klidně i palačinky nebo lívance. Pokud se ale chystáte na palačinky nebo lívance (nebo vafle), doporučuji si je nachystat večer předtím a ráno je jen potřít marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou, případně dozdobit ovocem či šlehačkou. Jestli chcete projít celým tím procesem smažení až ráno, připravte si večer dopředu alespoň těsto a nechte si na smažení dostatek času (ideálně si přivstaňte sama a nechte děti dospat než budete mít dosmaženo). Já si smažení lívanců nebo třeba pečení vaflí nechávám zpravila na víkend, kdy je pro takovou snídani dost času. K snídani dejte dětem pití, ale opakuji, nechte jim dost času na všechno, i na jídlo a pití, žádné HONEM HONEM, ŠUP ŠUP, SPĚCHÁME, NESTÍHÁME... Vyhněte se tomu, abyste stresovali sebe nebo děti. Můj tip? Nepouštějte jim k snídani žádné obrazovky, žádné telefony, televize, tablety, nic. Nechte je soustředit se na snídani. Já po špatných zkušenostech nechávám děti s tablety obvykle až odpoledne, ale spíš k večeru, ráno už vůbec. Prima je také se na sebe usmívat, říct si něco hezkého, popřát si dobré ráno, dobrou chuť, povídat si (třeba v autě) o tom, co hezkého vás ten den čeká. Nalaďte sebe i děti na krásný nový den, který bude určitě skvělý.

VE ZKRATCE

  1. připravte si dobrý plán
  2. nachystejte si oblečení a další věci večer předem
  3. zpříjemněte si vstávání a ráno (milým budíčkem, dobrým jídlem, voňavou kávou, příjemnou voňavkou, úsměvem…)
  4. na děti nespěchejte, nechte jim na vše dost času
  5. choďte (vy i děti) brzy spát, abyste mohli v klidu brzy vstávat
  6. u snídaně nepouštějte dětem žádné obrazovky
  7. dodržujte ranní hygienu
  8. pokud to jde, všichni se před snídaní alespoň krátce protáhněte
  9. usmívejte se, pozitivně se nalaďte, potěšte své děti (dneska bude prima den, moc ti to sluší, mám tě moc ráda…)

Přeji vám samá krásná a pohodová rána. 🙂

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu