0
Návody Rodina

Jak se správně odstraňuje klíště

Říká se, že každý tvor na zemi má nějaký účel. Jaký účel však má takové klíště a čím je světu prospěšné, na to jsem zatím nepřišla.

Abych byla upřímná, klíšťata jsou podle mě hnusní, zákeřní parchanti. Nejhorší je na nich jednoznačně to, že přenáší nebezpečné nemoci, jako klíšťovou encefalitidu a boreliózu. Samotnou mě zajímalo, jak správně klíště vyndat z kůže tak, aby nezůstala v kůži hlavička a případná nákaza. Obecně se samozřejmě, a to nikoho nepřekvapí, doporučuje klíště vyndat hned, jak je to možné. Nedejte mu šanci nakazit dotyčného, nenechte ho nacucat.

Jak jsem vyndávala klíšťata já

Vždycky se mi podařilo klíště dostat ven díky kusu tuhého mýdla. To se vodou rozmydlí a pak tím kouskem vlhkého mýdla mydlím klíště v kroužcích proti směru hodinových ručiček. Někdy to trvá kratší dobu, jindy delší, ale zatím jsem jej vždy takto odstranila i s hlavičkou. Zjistila jsem ale, že to dělám špatně a klíště se má správně odstraňovat jinak.

Zkoušela jsem i “mrazící techniku”. Prodávají se výrobky, takový prý, kterým se klíště postříká a tím prý zamrzne a přestane nasávat a vylučovat. Mělo by se pak i samo pustit, ale to nefungovalo.

Jak se správně odstraňuje klíště

Můj styl udusit a odstranit se nedoporučuje prý proto, že klíště může vyzvrátit obsah střev do rány, čímž se zvýší možnost nákazy.

Klíště se dá vytáhnout buď za pomoci vydezinfikované pinzety, můžete použít i vatovou tyčinku nebo speciální háček. Budete potřebovat také gumové rukavice, dezinfekci a speciální gel, který klíště rychle usmrtí. Pokud chcete mít lepší pocit, můžete si také pořídit domácí test, který zjistí, jestli bylo klíště nakažené, nebo můžete klíště poslat do laboratoře, kde vám jej vyšetří a dají vám vědět, jestli bylo nakažené. To byste pak potřebovali i nějakou zkumavku nebo něco, v čem klíště pošlete.

  1. vezměte si rukavice, vydezinfikujte si pinzetu (pokud se ji chystáte použít k odstranění)
  2. potřete klíště speciálním gelem podle návodu
  3. klíště opatrně vyviklejte z kůže ven, snažte se vytáhnout celé, i s hlavičkou
  4. místo, kde bylo klíště, vydezinfikujte
  5. klíště buď otestujte, odešlete ve zkumavce do laboratoře nebo se ho definitivně zbavte (spalte jej nebo spláchněte do záchodu)

Pokud chcete odeslat klíště k otestování, můžete to udělat zde.

Přeji, ať se vám klíšťata vyhýbají obloukem. Mějte se krásně!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu