0
Recenze

Jaká je knižní novinka Maják na útesech od Marie Lamballe?

V ruce jsem držela knihu, pěkně tlustou, s romantickým přebalem. Byla na něm vyobrazena mladá žena jak se dívá směrem k majáku. Byla jsem opravdu zvědavá, jaký obsah tato kniha skrývá.

Na autorku jsem slyšela plno chvály, ale každý víme, že vkus každého čtenáře může být jiný. Ráda zkouším nové autory a přestože tohle není autorčina prvotina, byla to první kniha, kterou jsem od Marie Lamballe četla.

O čem příběh je

První stránky Majáku na útesech se v krátkosti věnují návštěvě jistého pana Alana v domku u majáku, kde umírá strážce majáku Loan. Je to jen velmi krátká pasáž, kde se seznámíme se třemi postavami, již zmíněným Alanem, strážcem majáku a paní Gaelle, jeho ženou. Pak se příběh přesune z Bretaně do Paříže, kde se seznámíme se Susanne, nadějnou studentkou, její matkou a následně krátce i s jejím milencem Paulem. Paul Susanne okouzlil, ona je do něj po uši zamilovaná. Spontánně se vydají na výlet, naskočí do auta a pádí pryč z Paříže. Susanne si stihne před odjezdem dát do kapsy lístek, který pošťák zanechal u ní doma pro její služebnou. Při té zvláštní cestě autem se stane strašlivá nehoda, díky níž se Susanne ocitne neznámo kde a se ztrátou paměti. Díky lístku pro služebnou se začne domnívat, že je Annou Marií a vypraví se na pohřeb strážce majáku v Bretani, kam ji lístek zve.

Jak se mi kniha líbí

Takový pošmourný podzimní den je naprosto dokonalý, aby si člověk zalezl s pořádným románem pod peřinu. Maják na útesech se čte skvěle. Po celou dobu to pro mě bylo, jako bych se dívala na film. Autorka (i překladatel) kouzlí se slovy a dokonale vymalovávají osobnosti postav, bretaňské prostředí s dobrosrdečnými a ryzími lidmi, kteří mají své milované pověsti a tradice. Myslím, že se mi především líbilo, jak sympaticky na mě příběh působil. Jak si pilná studentka, zvyklá jen na pohodlí a luxus, uvědomuje krásu Bretaně a jejího lidu. Jak se nebojí začít žít mnohem fyzicky náročnějším, zato tak nějak skutečnějším životem. Nepochybuji, že tohle nebyla poslední kniha, kterou jsem od Marie Lamballe četla a Maják na útesech mohu jen doporučit.

Maják na útesech je moc pěkný román a výborně se čte.

O knize

Maják na útesech napsala Marie Lamballe, přeložil Jiří Pondělíček a vydalo nakladatelství Euromedia Group, a. s. v edici Brána. Počet stran 480. Za knížku velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu