0
Recepty

Jak na perfektní svíčkovou

A teď pro vás mám lahůdku. Doslova a do písmene. 🙂 Mám pro vás totiž skvělý recept na svíčkovou omáčku s hovězím masem!

Moje maminka umí uvařit perfektní svíčkovou. Jak jinak. Dělá jí poctivě z hovězí svíčkové a jako přílohu dělá placičky z bramborového těsta. Každý si pak může přidat tolik brusinkové omáčky a tolik šlehačky, na kolik má chuť. A samozřejmě jsou tu i houskové knedlíky. Bramborové mám radši, ale uznávám, že ke svíčkové se houskové tak nějak víc hodí.

Svíčkové jsem se dlouho bála. Hlavně proto, že když už jsem se k ní poprvé odhodlala, podle nějakého receptu z internetu, tak jsem hned ze začátku drahé maso připálila. Nechtěla jsem ho vyhazovat (vždyť bylo drahé!) a tak jsem “dodělala” svíčkovou. Museli jsme jí vyhodit, protože byla, jak asi správně tušíte, nechutná.

K pokusu o vaření svíčkové jsem se pak dostala až po dalším roce a půl odhodlávání. Tentokrát jsem si vzala recept od maminky. No a ten mi pomohl k tomu, že se svíčkové nebojím, dělala jsem jí od té doby mnohokrát a vždycky se perfektně povedla. Proto přináším recept i vám, protože takovou klasiku, jako je svíčková, by si měl mít šanci dopřát každý. A beze strachu.

A začnu několika tipy, které se vám mohou hodit.

1/ Svíčková (i bramborové placičky) je jídlo, které se musí naplánovat dopředu. S tímto receptem počítejte s tím, že začnete vařit jeden den ráno a svíčkovou si dáte nejdřív druhý den k obědu nebo k večeři. A klidně i pozítří, protože svíčková patří mezi jídla, která jsou ještě lepší trochu “odleželá”.

2/ Nemusíte nutně dělat hovězí svíčkovou ze svíčkové (to je určitá část hovězího masa). Ta je drahá a pokud na ní nelpíte, použijte zadní hovězí (kýtu). Ta je ve svíčkové výborná a je levnější než svíčková. Můžete se na ní naučit svíčkovou omáčku a časem si dopřát i dražší maso, až se budete “cítit jistější v kramflecích”.

3/ Brusinkovou omáčku si koupíte hotovou, třeba v Lidlu ji mají pod názvem “divoké brusinky”. Jestli si nechcete přidělávat práci, kupte si i hotový houskový knedlík. I tak budete mít v kuchyni práce dost.

4/ Pokud se vám stane, že maso nebo i zeleninu připálíte, nesnažte se to zachránit tím, že budete ve vaření jakkoli pokračovat. Jídlo vyhoďte a začněte v čistém kastrolu znova. Jinak to prostě nejde. Ale když budete jídlo hlídat a dodržíte recept, tak by se nic připálit nemělo.

5/ Co se koření týče, špatně se z předpřipravené směsi na omáčku loví. Proto doporučuji koupit takové ty kořenící “pyramidy”, které se prodávají speciálně na svíčkovou a obsahují nové koření i bobkové listy. Před mixováním sáčky jednoduše vyjmeme z jídla a vyhodíme do koše. Pokud použijete koření bez sáčku, tak ho ani z jídla nelovte a rozmixujte ho i se zeleninou a slaninou. Pak ale pro jistotu omáčku přeceďte.

Co potřebujeme

  • 1 celer
  • 4 petržele
  • 5 mrkví
  • 2 cibule
  • cca 10 dkg slaniny
  • zadní hovězí (např. kýta)
  • koření: 10 kuliček nového koření, 7 bobkových listů, 2-3 špetky tymiánu (nebo cca 2 “pyramidky”), sůl a pepř
  • 1-2 smetany ke šlehání
  • trocha řepkového oleje
  • k jídlu: houskové knedlíky, brusinková omáčka, vyšlehaná smetana, můžou být i bramborové placičky

Postup

V troubě na 180°C zahřejeme v hrnci olej. Maso nakrájíme na plátky a osolíme a opepříme jej. Pak vložíme maso do hrnce a zprudka jej z obou opečeme tak, až se “zatáhne”. Trvá  to zhruba 5 – 10 minut z každé strany.

Maso vyndáme a dáme jej stranou na talíř. Do stejného hrnce dáme zbytek ingrediencí (kromě koření a samozřejmě smetany) a cca 20 minut restujeme.

Poté vrátíme do hrnce maso, zahrneme jej zeleninou, přidáme koření a zalijeme studenou vodou tak, aby byla směs jen tak tak ponořená. Zaklopíme hrnec poklicí a dusíme v troubě 8 hodin na 100 – 120°C. Průběžně kontrolujeme vodu a pokud příliš ubývá, tak přilijeme zase trochu vody. Ale pozor, směs má být jen mírně ponořená, vody nemá být moc.

Po uplynutí osmi hodin vypneme troubu a necháme jídlo marinovat do druhého dne (třeba přes noc). Během této doby (když směs vychladne) maso jednou otočíme, opět zahrneme zeleninou a šťávou a necháme marinovat dál. Doporučuji po vychladnutí vzít hrnec a nechat ho s jídlem marinovat v předsíni nebo lednici, zkrátka na chladnějším místě.

Druhý den směs mírně zahřejeme, vyjmeme koření a maso. Koření vyhodíme. Zbytek teplé (ale ne horké!) směsi dobře rozmixujeme na jemno (na hladkou omáčku). Ano, rozmixujeme jí spolu se slaninou. Můžeme omáčku přecedit. Zvláště pokud jste použili koření zvlášť (a ne v “pyramidce”). Omáčku dáme do hrnce, zahřejeme, ochutnáme. Dochutíme dle potřeby cukrem, octem, solí a pepřem. Dochucujte velice opatrně a po troškách. Nakonec vlijeme 1 – 2 smetany ke šlehání (nevyšlehané). Můžeme prohřát s masem a podávat s brusinkami, vyšlehanou šlehačkou, prohřátými houskovými knedlíky a případně bramborovými placičkami. Na ty brzy tady ode mě dostanete taky recept 😉 Přeji všem dobrou chuť!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu