0
Doporučené Malování

Jak jsem malovala obraz Mandaloriana

Mandalorian je jedna skvělá postava ze světa Hvězdných válek. Ano, těch, co zaujaly miliony lidí po celém světě. Ani seriál The Mandalorian nemohl uniknout naší pozornosti a s manželem jsme viděli obě zatím vydané série. Mě osobně je postava Mandaloriana sympatická a Grogu, který je stejné rasy jako mistr Yoda a provází Mandaloriana většinu času, je vyloženě rozkošný. Jejich dobrodružství založená na tom, jak se Mandalorian snaží dostat Grogu do učení k Jediovi jsou jedním slovem úžasná. Seriál je tak skvělý a vizuálně inspirativní, že jsem u jedné scény řekla manželovi – tohle bych chtěla jednou namalovat. Přísahám, takhle přesně to bylo. A o nějakou dobu později se objevila příležitost, měla jsem čas, štětce, plátno i barvy, a rozhodla se svůj nápad zrealizovat.

Ta scéna ukazuje Mandaloriana s Grogu na speederu (takový při zemi, ale zároveň vzduchem létající rychlý dopravní prostředek), jak cestují pouští Tatooinu (pro nezasvěcené – to je jedna planeta) a hledají dalšího Mandaloriana, který by tam podle zvěstí měl být. Je to vizuálně moc pěkná scéna.

Jdu na to

Ráno jsem si připravila paletku, rozdělala barvy a začala s podkladem. Nakreslila jsem si obrysy Mandaloriana, Grogu a speederu a pustila se do barev. Akrylové barvy používám moc ráda, protože jsou velmi univerzální a praktické. Můžete s nimi dělat téměř libovolné vrstvy a můžete přemalovat to, co považujete za nepovedené. Pro tento obraz jsem použila především bílou, černou, dva odstíny hnědé a béžovou a vše míchala a kombinovala podle potřeby. Na obraze najdete také odstíny zelené a modré, ale už v podstatně menším množství.

Obraz má rozměr 70 x 50 cm, zabíral mi tedy velkou část stolu. Ve zbylém prostoru jsem měla hadr, štětce, barvy a sluchátka, ale občas se tam objevily také pamlsky pro psa, vodítko nebo hrnek s čajem. Nejsem kdo ví jak pořádná a zvlášť když jsem ve svém výtvarnickém rauši, kdy nevnímám nic vlevo, nic vpravo, takže pak se na pořádek neohlížím skoro vůbec. 😀

Na zbroji Mandaloriana jsem využila všechny možné odstíny šedé a hnědé, i s béžovými odlesky. Občas jsem do šedé přimíchala maličko modré, protože jinak vypadá šedá, která vznikne pouze kombinací černé a bílé, jinak působí šedá s náznakem do modra. Schválně, jestli si občas také hrajete s barvami, zkuste si to. Navíc mám tmavě hnědou, které v kombinaci s bílou jde také do takové teplejší šedé, spíš než do hnědé.

Barva pouště a kovu

Jestli jste už viděli mé předešlé obrazy, pak víte, že jsem milovníkem živých barev. Tady jsem se musela krotit, protože pouštní prostředí a kov zbroje a speederu jsou barvy spíš tlumenější. Proto občas nebylo na škodu, když se barvy “špinili” trochou černé a na mé paletce bylo rychle plno právě takových odstínů. Jestli něco nesnáším, tak je to mytí paletky. Pro akrylové barvy používám zásadně plastovou paletku, která se dá koupit za pár korun a barvy se z ní snadno seškrábou, kdežto z porcelánové paletky se akrylové barvy dostávají mnohem hůř. Pro akvarelové barvy to mám přesně naopak, tam miluji svoji porcelánovou paletku!

Jak se maluje zvířený písek

Pro velké plochy, jako bylo nebe či poušť, jsem využila nejprve velký plochý štětec s měkkým vlasem, po zaschnutí jsem na poušť použila i menší štětce, pro naznačení struktury. Pro zvedající se oblaka písku za speederem jsem pak použila hrubší větší štětec a téměř žádnou vodu. Když pak kroužíte štětcem s minimem barvy po zaschnuté barvě na plátně, udělá to hezký efekt zvířeného písku. Původně jsem měla výraznější stín pod speederem, ale nepůsobil přirozeně, tak jsem jej zamalovala a zjemnila. Stín tam tedy najdete, ale je jemnější.

Grogu

Nejvíc práce bylo pochopitelně na Mandalorianovi, i když mi chvíli trvalo i zachytit podobu Grogu. Při prvním pokusu vypadal děsně a musela jsem jej přemalovat. Proto tak miluji akrylové barvy, dávají vám možnost zkusit to znovu, a lépe.

Různé styly malby

Mandalorian s jeho výzbrojí byl samý detail. Některé části jsem chtěla nechat v náznaku, takovým skicovnějším způsobem, to zjistíte při bližší prohlídce obrazu. Jindy jsem se snažila víc o detailní práci, jako třeba kousky rzi na speederu. Co mě vyloženě bavilo bylo sedlo speederu, kde jsem si mohla dovolit pokládat barvy jako na nějakém impresionistickém obraze. Je to jedno z mých oblíbených míst na obraze, protože mě velice bavilo. Bylo pro mě rozptýlením. Ve vší té detailní práci byla tohle taková rozverná část vhodná k malému experimentování a jak to říct… rozšafnosti.

Nad obrazem jsem strávila zhruba asi týden, každý den jsem poctivě malovala a strašně mě to bavilo. Uznávám, že mě každý den chytala trochu záda, protože jsem se pro práci na detailech u obrazu různě kroutila a ohýbala (to asi byl pohled), ale nemohla jsem se od toho odtrhnout. Nakonec jsem obraz podepsala, nechala jej zaschnout a pak jsem jej zalakovala.  Teď už je na mém e-shopu volný k prodeji, dopravu nechám opět samozřejmě zdarma a pokud budete poblíž, budu nejraději, když si jej vyzvednete osobně, protože tahle moje láska přepravovaná běžnou přepravní službou….. z toho mi naskakuje husí kůže.

Ještě bych měla určitě zmínit, že obraz je pochopitelně domalovaný i s okraji, protože když se rozhodnete nedávat mu rám a hned jej pověsit, měly by okraje být pomalované, aby to vypadalo dobře. Dělám to tak vždycky a je jen na budoucím majiteli, jestli se rozhodně obraz zarámovat. Plátno tvoří 100 % bavlna. A teď konečně obrázky, které jsou lepší než tisíc slov. Můžete se tak krásně podívat, jak celý proces probíhal, jak postupně přibývaly detaily a také, o čem jsem to tady sakra vlastně celou dobu mluvila. 😀

Galerie

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu