0
Rodina

Jak jsem byla nemocná

Letošní zima přinesla mě a mé rodině řadu trápení. Rýma už je každoroční stálicí, byla bych v šoku, abych alespoň jeden podzim a jednu zimu zůstala úplně zdravá. Jde to vůbec? Jenže letos se rozmohly nějaké virózy a k mému překvapení přepadla jedna taková viróza i mojí rodinu.

Starší dcera přináší řadu různých bacilů ze školky a já vždycky jen trnu, aby to nechytila i ta mladší. Jenže když už jednou bacil přijde do rodiny, vesele obšťastní každého člena, to by bylo, aby jednoho vynechal! Já jsem děsně nerada nemocná, ale rýmu za nemoc nepovažuji a lidi, kteří ji mají a tvrdí že mají chřipku, by asi koukali, jak ve skutečnosti chřipka vypadá.

Já si myslela, že letos mám chřipku. Dostala jsem zimnici, horečku, bolely mě klouby, začalo mě bolet i v krku a postupně mě, aby toho nebylo málo, rozbolel rostoucí zub moudrosti. Ve vší moudrosti jsem tedy zůstala zalezlá v posteli, s peřinou až pod nos a snažila jsem se vůbec nehýbat. Třeba si bacil jen tak odejde. Neodešel. Můj manžel se chopil příležitosti, aby mi dokázal, že dokáže zvládat nejen svoji práci, ale i děti a domácnost, za což jsem mu byla nesmírně vděčná. Když mě pustila horečka, vylezla jsem z postele, právě včas abych mohla manželovi pomoct s oběma dcerami, které začaly mít horečku jakbysmet.

Pro rodiče je jedna z nejhorších věcí vidět své děti nemocné. Vyrazily jsme za doktorkou, kde by jistě byla plná čekárna, kdyby paní doktorka neměla dovolenou. Tak jsme šli na dětskou pohotovost. Je nádhera se táhnout po doktorech, když je člověku mizerně a vláčí sebou chudinku dítě, kterému je očividně na nic. Holky dostaly léky a mě pan doktor řekl, že máme všechny virózu, nikoli chřipku. Nemůžu říct, že by mě to potěšilo, protože jsem si hned představila, jak by to asi vypadalo, kdybych tedy měla skutečně chřipku. Přiznám se, že na to ani moje fantazie nestačí.

A tak se nám navršila na lince hromada léků, léky na teplotu, na kašel, vitamíny, teploměry, obklady, spreje do nosu, bylinné čaje, sklenice medu, citróny a domácí cibulové sirupy. Mé velké dík patří těm, co vynalezli Nasivin a Olynth. Za mého vcelku nedávného dětství si moc dobře pamatuji všechny ty hrůzostrašné noci, kdy jsem kvůli plnému nosu nemohla dýchat a budila se s vyprahlým hrdlem. A žádný sprej tehdy nefungoval tak skvěle jako dva výše uvedené. Ty vám totiž skutečně během chvilky uvolní ucpaný nos. Hotový zázrak! Na kašel mi výborně pomohl Stoptussin.

Tipy

Domácí cibulový sirup se dělá tak, že nakrájíte oloupanou cibuli nadrobno, smícháte s trochou medu a mističku se směsí uzavřete za pomoci potravinářské fólie. Následně necháte přes noc na lince nebo v lednici. Pak vypijete šťávu, kterou směs pustí.

Když mají děti teplotu, snižujte ji hned když je nad 38 stupňů. Pomáhá například Paralen 100 v čípkách (vhodný i pro maličké děti), nebo třeba Panadol. V lékárně vám poradí. Taky vám v lékárně a u doktora poradí, jak léky léky na horečku kombinovat, když nemůžete čekat do dalšího podání 6-8 hodin.

A pokud hledáte celkem přesný teploměr, tak teď mám dobrou zkušenost s teploměrem Nuvita zoo (koala).  Stál 199 korun, koupila jsem ho na mall.cz. Při braní léků doporučuji dětem užívat občas Laktibacily od Biopronu. Když má dítě průjem, kupte mu dětský černý čaj bez kofeinu a zahajte dietu (přesnější návody jsou na internetu, ale spíš se zeptejte svého dětského lékaře). Dost často odkazuji na lékaře a je to proto, že každé dítě je jiné, každá nemoc je jiná a jen správný doktor vám poradí “na míru”.

Už je líp

No a teď už jsme z toho skoro venku. Léky vybili v tělech co se dalo a až na občasný kašel už se zase cítím fit. Holky už taky “jen” kašlou. Až přejde i kašel, pustím se zase do cvičení. Ne, že bych něco nabrala, nechutenství doprovázející tuto nemoc se postaralo, abych nenabrala, ale je mi jasné, že železné svaly z ležení v posteli mít nebudu.

Přeji ať se vám všechny nemoci vyhnou obloukem, za chvilku je jaro, spousta bacilů samovolně vychcípá a bude líp! 🙂

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu