0
Doporučené Recenze

Informační detox – Jak si zjednodušit život v digitální době

Z nakladatelství Grada mi dorazila štíhlá knížečka s názvem Informační detox – a podnázvem – Jak si zjednodušit život v digitální době. Pojďme se na ni podívat.

Ze všech stran se na nás valí informace. Pominu, že v poslední době především o šířící se pandemii, kterou mimochodem na konci, k mému překvapení, knížka rovněž zmiňuje. Uvnitř je knížka černobílá a v odstínech šedi, takže působí trochu jako učebnice. Občas je doplněna nějakým grafickým prvkem, který znázorňuje právě probíraný obsah (tabulkou, apod.). Může tedy možná na první pohled působit trochu nudně, ale nenechte se odradit. Obsah je totiž zajímavý a příjemně motivující.

Autorky probraly celou řadu témat, od práce až po domov. Kniha je dle autorek “průvodcem při zvládání záplavy informací digitální doby” a volně navazuje na knihu Pravidla pozitivního sobectví a Pořádek nejen v hlavě. Dopřejte si informační očistu, nenechte se zaplavit přílišným přívalem informací a uvolněte místo kolem sebe i ve své hlavě.

Obsah a můj názor

Jak jsem již psala, autorky prošly velké množství témat a různá místa, kde můžeme být obklopeni přílišným množstvím informací. Vyzdvihnu například domov, protože se mě teď nejvíc týká a tato kapitola mě nejvíc inspirovala. Po přečtení jsem dostala silný podnět a chuť utřídit si doma všechny dokumenty, a tak jsem to (po letech!) konečně dala do pořádku. Je neobyčejně osvěžující a osvobozující vědět, že jsem zlomila prokletí “deseti složek na deseti místech” a mám dva velké a dobře organizované šanony na všechno. Další zmíněnou oblastí, kde se často projevuje jisté “zahlcení” jsou fotografie. I u nás doma to tak je, ačkoli naštěstí už mi zbývá protřídit fotky jen za posledních dva a půl roku. I to je dost, když vezmeme v potaz, že fotím jako japonský turista a tak mě čekají stovky fotografií k protřídění. Už jen z té představy bych si nejraději jen lehla na postel, zavřela oči a dělala, že nejsem doma. Vůbec se mi do toho třídění nechtělo, ale knížka mě docela nakopla. A taky mě napadla úvaha, že čas běží, spoušť mačkám stále a fotek přibývá. Raději je probrat a vytisknout do alb teď než za čas, až přibyde další stovka. 😀

Líbí se mi, jak kniha Informační detox nejen informuje, kde zdroj zahlcení hledat, ale i jak si s ním prakticky poradit. Je příjemně konkrétní a zároveň obsáhla velké množství témat. Dobře se čte a motivuje. Na to, že je knížka na první pohled tenká, skýtá bohatý obsah.

Knihu doporučuji, zvlášť, pokud máte pocit, že se to na vás všechno valí a hledáte způsoby, jak uvolnit jak prostory kolem sebe, tak i svoji mysl.

O knize

Informační detox Jak si zjednodušit život v digitální době napsala Michaela Dombrovská a Zuzana Šidlichovská, ilustrovala Zuzana Böhmová a obálku vytvořil Vojtěch Wagner. Kniha má 192 stran, měkké desky a vydalo ji nakladatelství Grada, kterým za tento výtisk děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu