0
Domácnost

Hygge styl

Je tady ta ošklivější část podzimu. Nad městem se rozprostřel smog a všudypřítomná šeď vysává z člověka radost a energii. Pozdní rozednívání a brzké stmívání náladě taky nedodá, na člověka padá únava, letargie, lenost, ospalost, možná i smutek nebo tak obecně, špatná nálada. Přitom začátek podzimu vždycky působí tak příjemně, se svým sluníčkem a barevným listím! Ale nezoufejte, i na tomto období se dá najít ledacos pěkného. Můj tip? Zaměřte se na dobrý pocit, na domov, rodinu a přátele. Zkuste styl hygge!

Hygge v podstatě znamená příjemný pocit nebo také pohodlí. Je to takové “pohlazení po duši”, ke kterému můžeme napomoci zkrášlením domácnosti nebo činnostmi, které nás těší, jako je například čtení, pití teplého nápoje nebo setkávání s přáteli u dobrého jídla. To všechno je hygge, a mnohem víc!

S výrazem hygge prý přišli dánové. A právě dánové patří k nejšťastnějším národům, což je zvláštní a ty průzkumy byly asi zajímavé, ale prý je to tak. Dánové nás inspirovali s hygge stylem. A proč ne, že jo. Mě se myšlenka, kdy se hýčkám horkou čokoládou, chlupatými ponožkami s beránkem a skvělou knížkou moc líbí!

Když si zadáte “hygge” do vyhledávače a budete si prohlížet obrázky, nejčastěji najdete něčí nohy právě v chlupatých fuseklích, někde u krbu. Na stolku či rovnou V posteli se válí knížka a hrnek s teplým nápojem. Hodně jsou k vidění deky, polštáře (mraky polštářů!), beránčí kůže, nábytek či doplňky z přírodních materiálů a romantické hřejivé osvětlení. A svíčky a svetry, punčocháče a další pleteniny všeho druhu. Další plus, můžu schovat narůstající špek pod deku nebo huňatý svetr a jsem pořád stylová, ha!

Hygge domácnost

Doma se mě nedávno zmocnila chuť dekorovat a zútulňovat domácnost. Máme pěkný byt, ale prostor k vylepšení tu samozřejmě je (a kdy není,že?), tak jsem se nechala vést a snažila se lehce předělat ložnici. Žádné velké stěhování nebo dokonce malování, to ne, kdepak, jen jsem se zaměřila na místa, kde se vršily věci do pyramid, Vyházela jsem asi milion papírků z nočního stolku, otřela prach, umyla okna, přerovnala postel a na komodu naskládala dekorace, aby to k něčemu vypadalo. Milované klávesy jsem zastrčila nahoru na šatní skříň, stejně teď nemám čas hrát, a na komodě mi akorát dělaly výčitky svědomí. Namísto nich jsem na komodu dala lucerničky, krásnou dřevěnou mísu s polštářky na nahřívání a pár knih. Hygge jako stehno, fakt že jo.

Ale musím říct, že když mě záchvat opustil, musela jsem uznat, že přemístění těch pár věcí celkovému vzezření pokoje neuvěřitelně pomohlo. Zapálila jsem pak i vanilkovou svíčku, protože když chcete zútulnit domov, máte se zaměřit na více smyslů (čich, zrak, chuť, hmat). Základem je samozřejmě čistota, vytřené podlahy, umytá okna, setřený prach a čistý vzduch, který ideálně ovoníte nějakou příjemnou vánoční vůní, ideálně za pomoci svíček, které dokreslují romantickou atmosféru. Po tomto malém, ale účinném zákroku jsem zatoužila doladit i další místnosti. Dětský pokoj nechám “na pokoji”, ale taková koupelna by jistě pár jemných úprav snesla. Mám na mysli například krabičku z přírodního dřeva lépe srovnané ručníky a novou poličku na kartáčky, které nám neprakticky stojí na umyvadle. Protože kuchyň je také dle mých představ, zaměřila bych se následně na gauč a přidala hebké, velké, mazliví polštáře, co by pěkně vypadaly. Teď nad tím budu je přemýšlet a možná se podívám po obchodech, jestli na konec black friday akce na něco vhodného nenarazím, ale ideální by bylo využít ty věci, které se mi už válí doma. Co by se mi ale líbilo nejvíc, a je to podle mě největší risk, je osvětlení. Viděla jsem bezpočet obrázků, jak lidé použily osvětlení pro vyladění domácnosti. Nechci žádné šílenosti, několika-barevná záblesková světla v oknech, co způsobují epileptický záchvat, chci romantiku. Chci krásné, jemné, hřejivé osvětlení, co doladí atmosféru. Jenže mě děsí, jak snadno vyberete špatná světla, jak děsně vypadají některé kabely, jak skutečnost vypadá jinak než náhledový obrázek produktu, jak jsou světla s vlastními baterkami nebo s kabelem, kde musíte doufat, že vám délka kabelu vyjde k volné zástrčce (a těch doma moc mít určitě nebudeme). Je asi milion otázek, které je třeba si zodpovědět a zjistit, abyste nekoupili něco, co neodpovídá vašim představám. Zvlášť, když máte určitou představu a nechcete se spokojit jen tak s něčím.

Světla bych ráda do oken, třeba ve tvaru hvězdiček. A hlavně do ložnice nad postel, ačkoli si říkám, že bych to asi pořádně nevyužila. Když si vlezu do postele, mám jasný cíl – jdu spát. Proto bych asi světýlka, byť krásná, příliš nevyužila. Uvidíme, třeba si to ještě nějak odůvodním a třeba najdu ideální světýlka pro svůj záměr.

Hygge čtení, flákání a pití

Mám dvě děti. Už jen proto je pro mě pojem flákání spíš něco, řekla bych mýtického. Nebo zkrátka těžko představitelného. Bílá prostěradla? Ale běžte! Tedy, vypadá to krásně a čistě, to jo, ale jen do chvíle, než vám potomek do těch bílých peřin zavítá s kouskem čokolády, vítězně ukořistěným v sevřené pěstičce. A čokoláda se zahřívá a vesele teče přímo kam? Ano, do bílých závějí z peřin a prostěradel. Nene, to by moje dušička jen těžko hledala klid a hygge pohodu. Na čtení se sem tam čas najde, ale obvykle u míchání jídla v hrnci nebo večer, když vás děti po desáté vzbudí (v počtu i hodině) a tělo vám začne bránit v pádu do hlubšího spánku, protože “to prostě nemá cenu, za chvilku stejně zase vstáváš”. Tak buď se udržíte ve stavu polobdělém (někdy i dost bdělém na trochu čtení). Nebo upadnete do spánku tak hlubokého, že se podobá kómatu. I to se může stát. Nejlepší je proto četba nenáročná s malým počtem hrdinů, něco, co zvládnete vnímat i v tomto podivném stavu. Ale pití, pití to je moje! Velký hrnek, pomalu vhodný na polévku, naplněný voňavou horkou čokoládou, vyladěnou vyšlehaným mlékem a navrchu se šlehačkou a kousky marshmellows, to je něco. To je zážitek. To je hygge 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu