0
Recenze

Hotýlek na Islandu

Sotva kniha vyšla, už jsem po ní šla jako pes po salámu. Měla jsem velikou radost, když dorazila, ale přiznám se, že mi trvalo, než jsem se do ní pustila. Důvod byl prostý – momentální vládní opatření mě a našim dětem zcela překopala denní harmonogram a mě trvalo docela dlouho, než jsem vnesla do naší domácnosti zase nějaký řád.

Když jsem konečně dokázala vše vymyslet tak, abych si mohla alespoň na chvíli zalézt někam s knížkou, hned jsem otevřela Hotýlek na Islandu od Julie Caplinové. Věděla jsem, že mi autorka přinese to, co potřebuji jako sůl – milý příběh plný romantiky, který se čte jako po másle. A autorka mě nezklamala ani tentokrát.

Jak jsem jednou otevřela knížku, nemohla jsem se čtením přestat. Najednou se čas na čtení hledal docela snadno, protože jsem si knížku nesla s dětmi na hřiště, večer do vany a v noci do postele. Během velmi krátké doby mi stránky došly a já se dostala na konec knihy, kde mě potěšila zpráva, že se chystá vydání další knihy s názvem Čajovna v Tokiu. Ale nyní zpět k Hotýlku na Islandu.

Příběh

Kniha tentokrát vypráví o Lucy, která se z nejasného důvodu (nejasného zezačátku, pro čtenáře) dostane do situace, kdy si musí hledat práci, a to hluboko pod její úroveň. Ukáže se, že byla manažerkou luxusních hotelů, ale byla propuštěna. Proč? Podle náznaků vyplývá, že šlo o nějakou lechtivou a velmi nepříjemnou situaci, kterou zaznamenal bývalý přítel Lucy na video a vypustil do světa. Pro Lucy to znamená obrovský stres, který se na ní začíná výrazně projevovat, a protože se nechce vrátit se staženým ocasem k rodičům, vydá se (opět) do agentury, která nabízí různá pracovní místa. Ze zoufalství přijme práci v malém útulném hotelu na Islandu, ale její smlouva je na dobu určitou. Lucy doufá, že až ukáže, že je schopná ředitelka a manažerka, tak si ji v hotelu nechají. Jenže to ještě netuší, že hotel postihne celá řada “nehod”, které mají podle místních na svědomí elfové.

Lucy se ale nevzdává, své práce se zhostí se zuřivou urputností a dává dohromady všechny síly, důvtip a sebevědomí, které jí po nepříjemné minulosti zbyly. Poznává krásy Islandu, úžasné místní lidi a silnou, vášnivou lásku.

Příběh je vyprávěný ze dvou pohledů. Jedním je pohled již zmíněné Lucy a druhým je pohled Alexe. Ano, toho Alexe, který v knize Cukrárna v Paříži usiloval o Ninu, leč marně. Teď je Alex vyslán svým zaměstnavatelem, aby v přestrojení obhlédl hotýlek na Islandu, který Alexův zaměstnavatel zvažuje koupit. Po Alexovi chce, aby obhlédl nejen hotel, ale také místní personál a podal mu zprávu o tom, jestli má smysl si personál po odkoupení hotelu ponechat nebo jej nahradit. Alexovi je tahle “špionáž” proti srsti, protože je povahou přímý a upřímný, ale nakonec souhlasí. Do hotelu jde jako barman a číšník a v této pozici pozoruje hotel a personál, který se krátce po jeho příjezdu rozrostl o novou ředitelku – Lucy Smartovou. Na začátku se Lucy dává dohromady sama se sebou, s hotelem i nepříjemnostmi, které na ní někdo (možná elfové) chystá. Alexovi nepřijde na pozici vhodná, což také před svým zaměstnavatelem zmíní, ale zůstává v hotelu dál, aby viděl, jestli ho první dojem neplete. Postupem času zjišťuje, že Lucy je vynikající ředitelkou, schopnou a přitažlivou ženou s minulostí, kterou těžko nese. Alex jí začne pomáhat a sblíží se. Co se ale stane, až se on dozví pravdu o Lucy a Lucy až se dozví pravdu o něm? Ustojí to jejich láska?

Můj dojem

Kniha Hotýlek na Islandu mi přinesla krásný pocit, že když se ženská zakousne, tak zvládne všechno. A že když se na některé věci podívá z jiného úhlu, možná jí samotné pak nepřijdou tak strašné, jako se na první pohled zdály. Romantiky i erotiky mi přišlo, že jsem našla v této knize snad víc, než v těch předchozích, ale těžko posoudit. Příběh je vlastně docela jednoduchý a místy možná předvídatelný, ale to není u takové knihy na škodu. Užila jsem si ji. Líbilo se mi, jak autorka líčí nádherné islandské scenérie i rozvíjející se vztah mezi Lucy a Alexem. Jak se Lucy s pocuchanými nervy a rozdrceným sebevědomím stává opět silnou ženou, díky tomu, že dělá co má ráda a dělá to dobře, navzdory ranám osudu. Možná mě mrzí jediná věc – a to že kniha není delší. 😀

Jestli hledáte romantickou oddychovku, sáhněte po Hotýlku na Islandu. Je to moc příjemné čtení.

O knize

Knihu Hotýlek na Islandu napsala Julie Caplinová a vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis. Má 360 stran, krásnou obálku zpracovala Kateřina Brabcová a o dokonalý překlad se postarala Michaela Klevisová. Za knihu nakladatelství Grada velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu