0
Doporučené Recenze

Grafický design pro každého – recenze knihy

Pro dnešní recenzi jsem si vybrala knihu Grafický design pro každého. Proč? Jsem povoláním grafik a věřím, že člověk by se měl i samostatně pravidelně vzdělávat. Byla jsem zvědavá, jak kniha tak obšírnou věc, jako je grafický design, pojala.

Kniha provází krok za krokem začátečníky i pokročilé tvůrce grafického designu celým procesem. Jak slibuje kniha – pochopíte základy a naučíte se inspirovat, ovlivňovat a fascinovat.

Pro ty, kteří netuší, která bije – grafici jsou vlastně návrháři. Častí jsou ti, kteří dělají tak zvaně “propagační grafiku”, která má pomáhat jednotlivcům i firmám propagovat vizuálně nějaký produkt či službu. Takový grafik pak navrhuje od vizitky, letáku, plakátu, polepů, obalů až po webovou grafiku vše tak, aby pomohl službu či produkt klientovi propagovat (propagovat = uvádět ve všeobecnou známost). Grafici jsou různí, někteří se specializují jen na určité odvětví (například jen na webovou nebo jen na tiskovou grafiku).

Tato kniha je ale určena každému propagačnímu grafikovi. Naučíte se s ní porozumět značce, používat “stavební kameny”, jako jsou barvy, písmo nebo obrázky, poradí vám, jak vše logicky seskládat dohromady (s ohledem na kompozici, hierarchii a principy)  a provede vás (nás) realizací designu.

Kniha má pevnou vazbu a obsah je přehledně rozdělený do kapitol.

Můj dojem

Kniha Grafický design pro každého přináší velké množství základních informací, chce vytvořit ukázkové příklady a vysvětlit, na co je třeba se při vymýšlení a vytváření grafiky zaměřit. I když to není zrovna útlá knížka, vím, že napsat by se o grafice daly stohy knih. Tahle kniha se mi líbí, protože hezky sesumírovala velké množství základních informací na jedno místo, a to vcelku přehledně a prakticky. Je vidět, že se autoři skutečně snažili udělat knihu o grafickém designu přehlednou a zároveň co nejvíc informativní. Během listování jsem si nejednou vzpomněla na studentská léta. Třeba informace, kdy autoři varují před nevhodnou “amputací” končetin – tedy ořezem fotografie postavy – v kloubech, ta mě dostala přímo do ateliéru našeho pana učitele Javůrka, který nám toto pravidlo vštěpoval.

Kniha se mi líbí a mohu ji doporučit, zvláště začínajícím grafikům.

Informace jsou přehledně rozděleny a dobře se v nich orientuje. Víceméně mě kniha sice nic nového nenaučila, ale hodně mi toho připomněla. Pro řadu lidí ale může být skutečně velmi dobrou učebnicí.

O knize

Grafický design pro každého vznikl díky konzultantce Cath Caldwellové a autorům Johny Belknapovi, Jamiemu Sanchezi Hearnovi, Emily Woodové a Julii Woollamsové. Kniha má 224 stran a vydalo ji nakladatelství Euromedia pod značkou Universum, kterým tímto za knihu velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu