0
Recenze Rodina

Gerda, příběh velryby (recenze)

Nedávno jsem šla kolem jednoho knihkupectví v Písku. Ve výloze mě zaujalo hned několik knížek, které vyloženě vynikli díky nádherným a nápaditým ilustracím. Takové knihy miluji. Mezi všemi těmi poklady jsem si nakonec ale vybrala jen jednu. Příště třeba zajdu pro další, ale tentokrát to byla knížka s názvem Gerda, příběh velryby.

Co mě zaujalo je, že na obálce je uveden Adrián Macho. Ten se postaral o obálku a všechny ty nádherné ilustrace. Texty však napsal Peter Kavecký, a většinou bývá na obálce uveden především autor. Možná, že je prostě primárním autorem v tomto případě ilustrátor, díky kterému kniha vznikla, a texty byly vedlejší. Vzhledem k neporovnatelnému rozdílu v kvalitě textů a ilustracím se tomu nedivím. Adrián Macho si své jméno na obálce zcela právem jednoznačně zasloužil.

Gerdu, příběh velryby jsem vybrala pro sebe i pro dceru. A před odpoledním šlofíčkem jsem ji dceři celou přečetla. Však taky má pouhých 32 stran. Jsem ráda, že dcera nepochopila skutečnost, že hned v počátku knížky malá velryba ztratila oba rodiče, kteří podle náznaků zakrváceli kolem malé velrybky skoro celé moře. Tuhle drsňárnu dcera naštěstí nejen nepochopila, ale ani se po ní dál nepídila. Možná až bude starší. Příběh je vcelku chudý, místy protkaný nějakou hlubokou myšlenkou, ale vcelku žádná velká sláva. Krásu knihy ale bohatě dohnaly ilustrace. Ty jsou skutečně kouzelné a krásně zpracované.

Tato kniha stojí na eshopu Megaknihy jen 218 korun.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu