0
Recenze

Dvě komedie natočené podle divadelních her a jedna divadelní hra

Dneska mám pro vás tři osvěžující tipy. Málokoho dneska napadne sledovat filmy, natočené podle divadelních her, přitom řada z nich je opravdu velmi povedená a užijete si je. Všechny tyto filmy jsou komedie. Mám pro vás dneska dokonce tři tipy (dva filmy a jednu divadelní hru), které jsem sama viděla a mohu je doporučit.

Brouk v hlavě

Oficiální text distributora: Televizní inscenace Brouk v hlavě vznikla na podkladě divadelní hry francouzského dramatika Georgese Feydeaua. Tato komedie, často spíše definovaná jako fraška má neuvěřitelný spád, její proměny jsou řazeny až se strojovou dokonalostí a záviděníhodným rytmem. Matematicky konstruované zaplétání a rozplétání komického děje snad právě v této hře dosahuje svého maximálního vrcholu. Brouk v hlavě je nejen divácky velmi vděčný, protože nenechá diváka ani na chvíli vydechnout, ale vzhledem k tomu, že je to komedie omylů, záměn, nedorozumění a rychlých převleků, je i obrovskou školou bravurního herectví. Ne každý herec, ne každý režisér je schopen dát G. Feydeauovi “co jeho jest”.

Můj dojem

Naprosto skvělá záležitost, musíte mít ovšem v obsazení Viktora Preisse, Zlatu Adamovskou, Václava Postráneckého, Martina Dejdara, Františka Němce a další herecké perly. V tomto obsazení dosahuje hra neobyčejné kvality. Budete se skvěle bavit nad tím, jak se shodou okolností a řadou nedorozumění stane Viktor Preiss neobyčejně žárlivým a podezřívavým ohledně věrnosti své ženy. Tento film jsem viděla několikrát, protože je skvělý a ráda se na ní podívám znovu. Na Youtube jsem ji bohužel nenašla a v jiném obsazení se na ní koukat nebudu, protože jsem si jistá, že právě obsazení je důležité pro ten správný “požitek”. Našla jsem ale hru na dvd, takže buď se jí můžete pokusit stáhnout na internetu nebo si jí kupte zde.

Hodnocení čsfd: 83%

Pension pro svobodné pány

Oficiální text distributora: Barevný širokoúhlý film natočený podle stejnojmenné hry irského spisovatele Seana O´Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, odehrávající se v přísně vedeném pensionu pro svobodné pány, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi, pak je uvedl na scéně Činoherního klubu a do třetice je zfilmoval. Podle vlastního vyjádření lákala Krejčíka divadelní předloha jako etuda komediálního herectví. Na klasickém půdorysu situační frašky rozehrál režisér rušnou komedii, v jejímž zrcadle se místy povážlivě objevuje iluze o dovršeném morálním přerodu společnosti, nehledě k invektivám, které zde byly zcela zjevně adresovány úřední nadutosti. Podtrhneme svižné tempo a herecké výkony, drženy v poloze civilního humoru, vyjde nám, že Krejčík dal přednost solidní, ověřené tradici před riziky spojenými s hledáním nových cest…

Můj dojem

Příběh je jednoduchý, ale provedení je, no zkrátka velmi originální! Opět se budete výborně bavit a opět je důležitým prvkem fantastické herectví es jako je Iva Janžurová, Josef Abrhám, Jiří Hrzán, Pavel Landovský, Naďa Urbánková a další.. Příběh? V pensionu pro svobodné pány nesmí pobývat ženy. Ale to některé pány nezastaví, aby si tam dámu propašovali!

Tady Youtube nabízí alespoň ukázku, celý film si musíte buď stáhnout na internetu nebo zakoupit třeba zde.

Hodnocení čsfd: 74%

Ukázka:

Dokonalá svatba

Tuto hru můžete dokonce zdarma shlédnout přímo na Youtube.

Česká televize: Třeskutá komedie o tom, co se může stát v noci před svatbou. Záznam představení Městského divadla Brno.
Ráno před svatbou se Bill probudí v posteli po noci, kterou si nepamatuje, s dívkou, kterou si nepamatuje a navíc si ani nepamatuje, co se mezi nimi dělo ? a dívka říká, že leccos. Nezbývá než ji okamžitě ukrýt do koupelny a za vydatné pomoci svědka Toma a nebohé, do věci omylem zapletené pokojské Julie, se pokusit vše utajit před nevěstou a její matkou, zatímco na radost pijící otec začíná působit hotelové obsluze mírné komplikace. Vše se navíc definitivně zaplete ve chvíli, kdy Tom zjistí, která to dívka s Billem strávila noc. Vše v této komedii záměn, lží a nedorozumění spěje k nevyhnutelné katastrofě, která se nakonec ukáže paradoxně být tím nejšťastnějším řešením. Konverzační komedie zkušeného britského dramatika Robina Hawdona slavila úspěchy na mnoha evropských jevištích.(Česká televize)

Můj dojem: Ano, “co se může všechno stát noc před svatbou” je výstižné. Nechci vás připravit o překvapení, bude se toho totiž dít hodně. A budete se bavit! Ale i přes to, že je to zábava, myslím, že hodnocení nesedí. Jistě, je to skvělá hra a herci jsou skvělí, ale pro mě jsou ty dva výše uvedené filmy prostě o trošku lepší. Možná proto, že jde o filmové provedení hry, možná kvůli hercům, nevím. Udělejte si názor sami. 🙂

Hodnocení čsfd: 89%

https://youtu.be/2634kOpasik

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu