0
Doporučené Ostatní

Co je biopsie (z prsu)

Čeká vás biopsie prsu? Nebojte se. Tuto zkušenost mám za sebou a pro váš klid vám zkusím nastínit, o co jde a jak to probíhá.

Co je biopsie

Biopsie je poměrně rychlý zákrok, kdy vám lékař odebere malé množství tkáně, aby mohl vyhodnotit podezřelý vzorek a zjistil, o co přesně jde. Řekněme, že vám v prsu našli bulku a z mamografie ani ultrazvuku nelze poznat, z čeho se bulka skládá a jestli je neškodná.

Jak biopsie probíhá

Paní doktorka či pan doktor si vás položí, ruku si dáte za hlavu a na tělo vám položí kus papíru s vystřiženým otvorem, který přiloží na prso. Já při zákroku ani nic neviděla, ale je pravda, že jsem se o to ani nesnažila. Koukala jsem na strop nebo na sestřičku, která byla tak laskavá, že mě zaměstnala příjemným hovorem o chystání vánočního cukroví. Odběr se provádí speciální jehlou, ale nejprve dostanete do prsa injekci (která nebolí podle mého názoru víc než klasická injekce do ramene). První injekce místo umrtví. Takže následný odběr nebolí, maximálně občas trochu tlačí. Také paní doktorka řekla, že to štípne, ale on se spíš ozval bezbolestný zvuk podobný tiššímu výstřelu. To se stane asi třikrát nebo čtyřikrát. Na poprvé jsem vyjekla, protože jsem se lekla, ale následující “výstřely ” mě už nepřekvapily. Já mám snížený práh bolesti, takže můžete být v klidu, když řeknu, že to není nijak zvlášť bolestivý zákrok. Je trochu nepříjemný, ale to hlavně proto, že jsem se bála. Zákrok byl hotový rychle, mám pocit, že bylo zhruba do půl hodinky hotovo. Pak jsem mohla hned jít domů.

Co před a po biopsii

Na biopsii není třeba se nijak připravovat, jezte a pijte jako normálně. Pokud užíváte léky, které prodlužují krvácivost (např. Heparin, Acylpyrin, Warfarin a další), poraďte se před zákrokem s lékařem, jestli by nebylo vhodné na dva dny tyto léky vysadit. Po zákroku nedělejte nic náročného, také se nesaunujte a neplavte (ale kdo by chtěl v těch ledových bazénech, kde šetří na vyhřívání vůbec plavat, že). Zakryté místo asi půl hodinky chlaďte nachlazeným gelových polštářkem zabaleným v látce (třeba látkové pleně či ručníku). Možná se vám udělá malá modřinka a já mám i drobný stroupek v místě vpichu. Hned ten večer po biopsii si klidně náplast sundejte, místo by nemělo krvácet. Pokud potřebujete, vezměte si analgetika, já osobně neměla žádné bolesti ani po tom, co odeznělo umrtvení.

Výsledek biopsie jsem já osobně dostala asi za osm dní, na mamografické poradně, ale kde, co a jak vám řekne lékař či sestřička po provedení biopsie.

Nebojte se

Biopsie se nemusíte bát, jde o rychlý a skutečně v podstatě bezbolestný zákrok. Lékař vám jistě rád odpoví na jakékoli otázky a během samotného zákroku s ním můžete v klidu mluvit o tom, co cítíte, jestli vás něco bolí a podobně. Chápu, že se možná bojíte, co bude dál a vím, že je hrozné pak těch pár dní čekat na výsledky, ale nejste v tom sami. A vězte, že vám držím palce až mi klouby bělají, aby všechno dobře dopadlo. ❤

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu