0
Doporučené Recenze

Agnes a Zakázaná hora

Kamarádka mi půjčila knihu se zajímavou obálkou a stejně tak zajímavým názvem – Agnes a Zakázaná hora. Bylo mi řečeno, že jde o téměř pohádkový příběh, který umí oslovit jak děti, tak dospělé. Byla jsem opravdu zvědavá, jaká kniha bude.

Oficiální text (anotace)

Agnes žije v pralesním kmeni Magrejů. Lidé z její vesnice se rodí s nějakým neobyčejným darem. Jakmile svůj dar objeví a ovládnou, musí jej na Úplňkové slavnosti předvést a složit přísahu, ve které přislíbí dar používat ku prospěchu celého kmene.
Jediná potíž spočívá v tom, že tento slib musí každý Magrej složit do svých
 dvanácti let, jinak se stane Stínem.
Agnes právě oslavila své jedenácté narozeniny. A na rozdíl od ostatních stále netuší, v čem její dar spočívá.
Vydává se proto na nebezpečnou cestu k Zakázané hoře. K té stejné hoře, ze které se před pěti lety nevrátil její tatínek.

zdroj: databazeknih.cz

Můj názor

Kniha Agnes a Zakázaná hora mě nadchla. Autorka doporučuje knihu pro čtenáře od 8 do 100 let. S délkou života bych to ale pro jistotu protáhla na 8-150 let. 😀 Vždy, když vidím “do 100 let”, tak si vybavím tohle meme. 😀

V překladu: Když je vám 100 a už si nemůžete hrát s legem...

V překladu: Když je vám 100 a už si nemůžete hrát s legem…

 

Ale zpátky ke knize Agnes a Zakázaná hora.

Některé pasáže jsou pěkně strašidelné, například, když Agnes potká Požírače. Pro dospělou ženu s láskou k dětské literatuře a knihám s nečekanou hloubkou je to ale ideální četba. Pohádkové příběhy mám ráda. Tahle kniha se ale nepodobá ničemu, co jsem dosud četla. Veronika Hurdová je talentovaná spisovatelka a knihu napsala po smrti svého manžela. Bolest, jak je u umělců napříč různými uměleckými směry poměrně časté, se pravděpodobně stala pohonnou silou, autorku inspirovala a pomohla jí přivést na svět tuto (a nejen tuto) knihu. Neumím si představit, čím si paní Hurdová prošla, ale do knihy svoji bolest promítla pravděpodobně tím nejlepším možným způsobem. V knize připomíná pomíjivost života, cennost každého okamžiku i přijmutí smrti jako součásti našeho pozemského bytí. Skoro pohádkový příběh je o malé Agnes, která žije v pralesním kmeni Magrejů a vydává se na Zakázanou horu, aby našla svůj dar, se kterým se rodí každý Magrejec. Svůj dar ale musí odhalit do svých dvanáctých narozenin, jinak se stane Stínem, položivou polomrtvou osobou bez zájmu vlastně o cokoli. Vystoupat na Zakázanou horu ale znamená podstoupit sérii nelehkých zkoušek. Během nich se Agnes zamyslí nad řadou životních otázek a kniha se tak místy prolíná s obory, jako je například filosofie nebo psychologie. Právě u těchto zkoušek autorka nabádá čtenáře, aby se sami nad stejnými otázkami zamysleli.

Příběh se výborně čte a pomáhá tomu i příjemně řešené řádkování, volba fontu a velikost textu. I přesto, že je kniha poměrně tlustá (má 503 stran), tak jsem ji měla docela rychle přečtenou. Děj krásně plyne rychle a je zajímavý, zvlášť když se na něj soustředíte a hledáte narážky na váš současný život a svět. Z grafického hlediska musím poukázat i na originální a pěkné označení jednotlivých kapitol.

Kniha je díky tomu, že se snaží přimět čtenáře přemýšlet, ještě osobnější a krásnější a má větší citový dopad. Byly chvíle, kdy mě vyloženě dojala, což je myslím z části dáno i tím, že jsem sama manželkou a maminkou (až budete Agnes a Zakázanou horu číst, pochopíte, co tím myslím).

Knihu Agnes a Zakázaná hora se mi moc líbí a doporučuji ji všem čtenářům (a především čtenářkám) spíše tak od 15-150 let.

Ilustrace jsou krásné a zpracovala je Alisha Zalesak. Knize a příběhu dodávají zvláštní kouzlo.

O knize

Agnes a Zakázaná hora je dílem spisovatelky a bloggerky Veroniky Hurdové a ilustrátorky Alishy Zalesak. Kniha má tvrdé desky, žlutou záložkovou šňůrku, 503 stran a vydalo ji nakladatelství Pupenec. Cena na eshopu je momentálně 390 korun za tištěné vydání. Za zapůjčení knihy své kamarádce děkuji a autorce přeji ještě mnoho podobných literárních zdarů, protože tohle jsou knihy, které podle mě stojí za to číst 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu