0
Doporučené Rodina

30 tipů, co podniknout s dětmi o prázdninách

Krásný slunečný den přátelé,

také už plánujete prázdniny? Já toho vymyslela tolik, že nevím jestli všechno stihneme! Nemůžu se dočkat, až budeme moct vstávat, kdy se nám zachce, chodit spát zrovna tak. Až si vyhraji každé ráno se snídaní a pak podnikneme nějaký úžasný výlet na nová místa! A protože se ráda o nápady podělím, mám tu pro vás dneska dokonce 30 tipů, co podniknout s dětmi o prázdninách.

  1. Výlet vlakem
  2. Návštěva zoo
  3. Stanování
  4. Malování keramiky
  5. Jízda po řece
  6. Plavání
  7. Sbírání lesních plodů (hub a borůvek)
  8. Piknik
  9. Společné vaření
  10. Malování křídami
  11. Výlet do divadla
  12. Jízda na koni
  13. Návštěva hradu / zámku
  14. Návštěva kavárny / cukrárny
  15. Cesta za zvířátky (bobři, daňci, Makov, Putim)
  16. Zeměráj
  17. Sulan
  18. Výroba z keramiky doma
  19. Vědecké experimenty
  20. Společné zahradničení
  21. Noční bojovka s čelovkami
  22. Pouštět draka
  23. Vodní bitva
  24. Opékání buřtů
  25. Výroba vlastní zmrzliny
  26. Minigiolf
  27. Vyjeďte si na kole
  28. Zajděte si na film do letního kina
  29. Sledujte hvězdy
  30. Napište dopis

Výlet vlakem

Ani tolik nezáleží kam, jestli si zajedete za nějakým kamarádem nebo příbuzným nebo jestli se pojedete třeba podívat na nějaký zámek (viz. bod 13) nebo do zoo (bod 1). Cesta vláčkem má své kouzlo. Nezapomeňte si sbalit svačinu a připravit se na jakékoli počasí. Ale mělo by se vám to vejít do batůžku, ať pak netrpíte, že toho taháte moc!

Návštěva zoo

Také milujete vy i vaše děti zvířata? Pak vyrazte do zoo. Užijte si krásný den ve společnosti zvířat všeho druhu, přečtěte si tabulky, naučte se o nich něco nového!

Stanování

Ať už budete stanovat kdekoli, jsem si jistá, že děti tohle dobrodružství ocení. V dnešní době si můžete pořídit dokonce samonafukovací matraci, takže spánek ve stanu může být o dost pohodlnější, než byste řekli!

Malování keramiky

Doufám, že se nám letos podaří vyrazit do Prahy a navštívit keramickou dílnu, kde si můžete pomalovat libovolný kousek nádobí, třeba hrnek, talíř nebo čajovou konvici.

Jízda po řece

Mám vyhlédnutý nafukovací člun, kam chci posadit děti ve vestách, a zatímco já pojedu na paddleboardu, budu k němu mít přichycené lano k dětskému člunu. Dětem ale chci dát i šanci k nějakému pádlování, ať si to vyzkouší. Vsadím se, že si to zamilují a vy s vašimi dětmi to zkuste také, jen si vyberte bezpečný a klidný úsek řeky a děti pořádně zabezpečte ochrannými vestami a vším, čím je třeba. Mimochodem, skvělé je i sjíždění vhodných úseků řeky na nafukovací matraci!

Plavání

Tady není asi co dodat. V teplých dnech je nejlepší vyrazit na koupaliště nebo do koupatelného rybníku či přehrady. Vezměte si plavky, opalovák, něco na hlavu, pití a svačinu, všechny ty vesty a nafukovací rukávky, deku a najděte si dobré místo ve stínu. Užijte si tu nejlepší zábavu, jen vás prosím, buďte ve střehu. Má dcera si třeba loni na úplně nevinném místě rozsekla bradu, prostě jen proto, že stála u maličké klouzačky do vody a někdo ji postrčil. U vody, stejně jako u ohně buďte vždy opatrní.

Sbírání lesních plodů (hub a borůvek)

Až přijde vhodný čas, určitě vyrazím s rodinou sbírat borůvky a hledat houby. Pro borůvky nám stačí zajet jen kousek za Písek, ale na houby asi zkusíme Šumavu. Hledání hřibů mě i děti strašně baví a věřím, že vaši rodinu bude jistě také.

Piknik

S mojí sestrou už nějaký ten pátek plánujeme piknik. Koná se několik takových akcí i oficiálně, například Apetit piknik, ale možná si uděláme piknik vlastní, jen tak někde na louce. Člověku na to stačí jen nějaké pěkné místo (s dostupným stínem v parných dnech), deka a koš s příbory, nádobím, vhodným jídlem a pitím. Je mi jasné, že si to možná trochu idealizuji, ale vážně doufám, že to letos vyjde!

Společné vaření

Mám v plánu dcery trochu zapojit do přípravy jídel, a myslím, že když to také zkusíte, uděláte dobře! Ať už máte dceru nebo syna, jistě se jim do života hodí umět něco ukuchtit, i kdyby to byla pomazánka nebo salát. Vždy v kuchyni buďte opatrní, s dětmi obzvláště. Kuchyň skýtá mnoha nebezpečí, od ostrých nožů, po rozpálenou vodu či olej. Proto buďte při přípravě opatrní, ale zároveň si to užijte!

Malování křídami

V teplých dnech dejte dětem kraťasy, triko, klobouček na hlavu a křídy do ruky a vypusťte je na místě, kde vám nevběhnou pod auto. A pak je nechte tvořit!

Výlet do divadla

Jistě se i v létě najde hezké loutkové představení nebo hrané divadlo s pěknou pohádkou. Dopřejte dětem i sobě trochu kultury, my to jistě uděláme také.

Jízda na koni

Pohled na svět je prý nejkrásnější k koňského hřbetu. V okolí máme dost možností jízdy na koni a věřím, že vy také. Zajděte si někam a užijte si jízdu na těch nádherných zvířatech. Pokud nemáte jezdeckou helmu, měla by stačit ta cyklistická.

Návštěva hradu / zámku

Historie, romantika, nové zážitky! Navštivte s rodinou zámek či hrad a vychutnejte si jeho atmosféru. V Čechách máme hradů a zámků tolik, že si můžete vybírat nebo jich navštívit během prázdnin i víc!

Návštěva kavárny / cukrárny

V Písku máme minimálně dvě nebo tři kavárny, které jsem dosud nenavštívila. Mám v plánu vzít rodinu a tohle napravit. Také máte nějakou kavárnu, cukrárnu nebo restauraci, kterou byste chtěli zkusit s rodinou navštívit? Pak směle do toho!

Cesta za zvířátky (bobři, daňci, Makov, Putim)

Zvířata nenajdete jen v zoo. Můžete navštívit i soukromé chovatele (zámecký park v Blatné, stanici Makov…). Udělejte si hezký výlet a užijte si zvířata.

Zeměráj

Slyšela jsem o Zeměráji tolik chvály a dosud jsem nenašla čas jej s rodinou navštívit. Sem vezmeme i babičku, která mi o tomto místě řekla jako první. Bude to skvělý rodinný výlet, který vím, že si užijeme.

Sulan

U Sulana je tady v Písku vyhlášené místo s hřištěm, venkovním posezením a pečenými makrelami. Mají také výborný smažák a vede tam hezká procházka okolo řeky. Jediné mínus je to množství lidí, které se tam každý krásný den přižene, ale i tak doporučuji, abyste se sem zašli podívat, pokud se v Písku objevíte během prázdnin.

Výroba z keramiky doma

Nebo z modelíny, nebo moduritu, zkrátka něco, co samo tuhne nebo si to můžete ve vlastní troubě vypálit. Já mám vizi, chci si vyrobit plastiky rukou, které ukazují různá gesta z jógy, tak zvané mudry. A po uschnutí nebo vypálení je chci pomalovat a rozmístit na zahradě. To bude zábava! A myslím, že děti to bude bavit taky, jen je nechám ať si modelují to, co sami budou chtít.

Vědecké experimenty

A co trocha domácího zábavného vzdělávání? Mám v plánu vyzkoušet s dětmi nějaké pokusy, kterých je plný internet, Youtube, ale najdete je také na kartičkách a knihách v některých papírnictvích a knihkupectvích.

Společné zahradničení

Všichni si něco zasadíme, budeme to pěstovat a sledovat, jak to roste, případně kvete či plodí. Je to zábavné a zajímavé. A taky budeme plít zahradu, což je také praktické a potřebné.

Noční bojovka s čelovkami

Už jste šli s dětmi nějakou trasu ve tmě, jen s rozsvícenými čelovkami? Myslím, že z toho budou mít všichni super zážitek!

Pouštět draka

Pokud se povede, aby byl nějaký den obzvlášť větrný, vyrazíme pouštět draka. Proč čekat až na podzim, když ho můžeme pouštět už v létě?

Vodní bitva

Stačí malý bazének na zahradě a vodní pistole. A pak hurá do plavek a bitvááááááá!

Opékání buřtů

Opékání buřtů u ohně má něco do sebe a ne, není to to samé jako grilování. Je to jiné a má to svoje kouzlo. I děti si rády (alespoň na chvíli) podrží pišťuch (tak tomu říkám od chvíle, kdy mě s tím slovem seznámil manžel) a opečou si buřt. Občas mi přijde celý ten proces, od nařezávání až po opečení jako úplná věda! A je to zábava!

Výroba vlastní zmrzliny

Tak jo, letos už vážně musím zkusit domácí zmrzlinu. Mám formy od Tescomy a tam jsou i recepty, takže letos jdu do toho. A děti se samozřejmě budou na výrobě a následné konzumaci podílet. A co vy, zkusíte si vyrobit vlastní zmrzlinu? Mělo by to prý jít i bez drahých výrobníků, tak uvidíme!

Minigiolf

Miluji minigolf! Ani nevím ,kdy jsem ho hrála naposledy, ale jsem si jistá, že letos nám to musí vyjít. Minigolf rozhodně považuji za skvělou prázdninovou zábavu pro celou rodinu,

Vyjeďte si na kole

K létu patří kolo a pro menší děti doporučuji koloběžku. Myslím, že si vyrazíme klidně jen někam kousek, třeba k Sulanovi (bod 17), aby se děti rozjezdily. Najděte si bezpečnou a zábavnou trasu a vyrazte také!

Zajděte si na film do letního kina

Letní kino je další zábava, kterou jsem nepodnikla už strašně dlouho, takže se moc těším. Vyberu nějakou pohádku nebo rodinnou komedii, abychom mohli jí všichni a všichni si to užili.

Sledujte hvězdy

Pozorování hvězd mi připomíná, jak jsme maličcí a jaký úžasný zázrak je, že tu vůbec jsme. Ráda hledám různá souhvězdí, i když obvykle najdu jen Velký a Malý vůz. Možná bych se v tom mohla trochu dovyvzdělat, abych mohla ohromovat manžela. Udělat si hezký večer a koukat s celou rodinou jen tak na hvězdy mi zní jako skvělý plán. Co myslíte vy?

Napište dopis

Napište s rodinou někomu milému dopis. Napište, co jste tyhle prázdniny zažili a jak máte dotyčné rádi. Malé děti nechte do dopisu dokreslit obrázek, všechny nechte podepsat nebo se nějak na vytváření dopisu účastnit. Dneska se dopisy píší vzácně, proto věřím, že si tuto neobvyklou aktivitu všichni užijete. ♥

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu