0
Doporučené Návody Rodina

18 nápadů na rodinnou zábavu doma

Ahoj, přátelé,

dnes jsem dala dohromady 18 tipů, co můžete doma jako rodina podniknout. Ať už v podmračeném dni, jako je dnes, nebo zkrátka kdykoli! Společné aktivity rodinu stmelují a utužují vztahy. Navíc si užijete prima zábavu!

1. Filmový večer

Rodinných filmů a pohádek je tolik, že máte z čeho vybírat! Když připravíte velkou deku, dobroty (u nás kraluje popcorn, oujé!) a zhasnete, bude filmový večer s rodinou lepší než kino.

2. Focení v kostýmech

Ze všech těch karnevalů, co jsme podnikli, máme doma plno kostýmů. Navíc jsme za pár korun sehnali i takové ty papírové masky (brýle, kníry…) na špejli. Vezměte svůj telefon nebo foťák, dělejte opičky a foťte se. Z téhle zábavy vám tak zbyde i super památka!

3. Člověče, nezlob se, Duplo, Pexeso, puzzle nebo karty

Deskových, karetních a dalších her, co si můžete zahrát, je víc než dost. Některé se dají pořídit i za pár korun, takové papírové pexeso je opravdu skoro zadarmo. Díky bezpočtu motivů si můžete vybrat takové, které děti zaujme. Má rádo dinosaury? Takové pexeso existuje. Také s dopravními prostředky, zvířaty a tak dále. Hra je bude o to víc bavit. Jestli chcete, aby vám pexeso vydrželo a hrálo se líp i menším dětem, pořiďte si dřevěné. To je sice trochu dražší, ale vyplatí se. Puzzle se zase vyrábí v různých velikostech, takže i tříleté dítě může začít stavět!

 

4. Pizza “udělej si sám”

Připravte těsto a do talířů a mističek rozdělte ingredience, které půjdou navrch. Všichni si tak můžete ozdobit svoji pizzu (nebo mini pizzu) podle své fantazie!

5. Stanování v obýváku

Ať už vytáhnete dětský stan nebo uděláte domeček z dek a polštářů, určitě to bude zábava, na kterou budou jednou vaše děti vzpomínat i v dospělosti. A ne, že celý domek postavíte sami!

6. Hledání pokladu (Samá voda, přihořívá, hoří!)

Hru Samá voda, přihořívá, hoří nejspíš znáte. Ale pokud ne, tak takhle se to hraje: vyberte nějaký předmět, oznamte hledači co bude hledat a pošlete ho za dveře. Předmět schováte, hledače zavoláte a navigováním (samá voda – tudy ne, přihořívá – blížíš se, hoří – tady to je!) jej dovedete ke schovanému předmětu. Pak se vystřídáte.

7. Schovávaná

To byste nevěřily, kam se člověk dokáže schovat, i v malém bytě. Zkuste si zahrát s dětmi schovávanou! Jen buďte opatrní, ať při hledání nikoho neskřípnete ve dveřích a tak podobně.

8. Prohlédněte si fotky a videa

Prohlížení fotek je skvělá zábava. Vzpomínáte na tu pěknou dovolenou loni nebo dětský den? A co ten výlet na zříceninu? Nebo jak jste na zahradě našli ježka?

9. Taneční párty

Pusťte hudbu a jdeme na to, makarena! Zapomeňte na pohupování v bocích, které jste prováděli “za mlada” na diskotéce, rozjeďte pořádné bláznivé taneční kreace! A všichni!

10. Kreativní večer

Lepidlo, nůžky, barevný papír, čtvrtky, barvy a jdeme tvořit! Společné výtvory si pak můžete třeba vystavit nebo využít jako dárek pro babičku a dědečka. Hlavně si to užijte, nejde o výsledek, ale o proces!

11. Vytvořte časovou kapsli

Co takhle vytvořit vzpomínku na to, jak si žijete teď? Domluvte se, že ji třeba za pět let / deset let vytáhnete a podíváte se. Teď najděte vhodnou krabici nebo truhličku a každý přineste něco, co do ní dáte. Může to být fotka, dopis, co vás napadne. Stačí maličkost, která ve vás za pár let vzbudí vzpomínky.

12. Vyprávění příběhů

Vymyšlené příběhy, pohádky co máte rádi nebo vzpomínky? Písničku nebo báseň? Co chcete, je to na vás. Vyprávějte si příběhy a střídejte se. Možná budete překvapeni, co dokáží i vaše děti vymyslet!

13. Rodinný rozhovor

Natočte video, kde se dětí zeptáte, co je teď baví, jak se jim líbí ve škole, jaké mají kamarády, co chtějí dělat až budou dospělé. Ať vypráví o tom, co mají rády a co je baví. Pak se vystřídejte, ať dětí pokládají otázky (jaké chtějí) vám a natočí vás. Budete z toho mít hezkou (a nejspíš i vtipnou) památku!

14. Výběr dětí

Program je většinou podle vás, tak pro jednou nechte děti vybrat, co budete večer dělat. Filmový večer? Společné vaření nebo tvoření? Nechte to na nich a radostně se připojte k tomu, co vymyslí. Dáte jim tak najevo, že na jejich názoru a volbě záleží.

15. Piknik v obýváku

Hoďte na zem deku, připravte si společně typické piknikové jídlo (takže prosím vás, žádnou omáčku s knedlíkem, to se na zemi špatně jí), třeba párek v rohlíku, tousty nebo řízečky, muffiny… A užijte si piknik! Pro dokonalou atmosféru můžete v rádiu pustit zvuky přírody a zpěv ptáků.

16. Formální večeře

Krásně se obléct, připravit sváteční ubrus a nádobí (pokud něco takového doma máte) a usadit se ke stolu. Nachystejte sváteční jídlo o třech chodech (klidně podávejte jen malé porce) a dodržujte pravidla slušného stolování. Děti se tak naučí jíst ve společnosti a užijí si speciální událost (kterou si vytvoříte i ze zcela všedního dne!).

17. Rodinná nástěnka snů, cílů a přání

Na velký papír nebo korkovou nástěnku si vystříhejte obrázky ze starých časopisů nebo namalujte to, co vás láká a motivuje. Nejen vás, rodiče, ale i děti! Všichni společně vytvořte nástěnku, která vám bude připomínat, co byste chtěli jednou společně jako rodina zažít. Nezapomeňte nástěnku pak vystavit!

18. Šarády

Budeme předvádět pantomimu. Tedy, vybraný hráč ji bude předvádět, ostatní hádají, co předvádí. Dobré je napsat předem na papírek, co bude hráč předvádět (pokud umí psát).

Přeji spoustu zábavy a hezké vzpomínky!

 

Také by se vám mohlo líbit...

1 komentář

  • Odpovědět
    MK
    8.9.2022 at 10:12

    Barčo, díky moc za tipy 🙂 Určitě se vrhneme na časovou kapsli. Za sebe přidávám tip – https://www.sparkys.cz/hry-na-profese/. Naše malá nás teď hrozně ráda napodobuje, tak si s manželem udělali doma koncert a určitě ho budeme často opakovat 😀

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu