0
Doporučené Návody Ostatní

11 způsobů, jak do sebe investovat

Investujte do sebe ještě dnes

Dnešní otázka – jak do sebe můžeme investovat? Investovat se dají nejen peníze, ale také čas a energie.

Ale neznamená to náhodou, že se z nás stanou sobci? Ne. Řeknu vám tajemství, ono je občas totiž v pořádku starat se i o sebe. Musíte totiž pracovat s rovnováhou. Hodně lidí dává přednost ostatním a sebe až na poslední místo. Dobře to znám. Hodně maminek kolem mě, včetně mé vlastní, věnuje čas a energii především svému okolí. Vím, jak to umí být vyčerpávající, proto ty váhy trochu srovnáme, můžeme?

Často ani nevíme kým chceme být. Nebo ve skutečnosti nechápeme, kým MŮŽEME být. Čas je jednou z oblíbených výmluv. Znáte to, klasický: “Mám toho teď prostě moc.”

Co vůbec znamená investovat do sebe?

Když pomineme výmluvy a rozhodneme se věnovat čas, energii a prostředky sobě samému, může nám to připadat… trochu divné.

Je třeba si uvědomit, že “investice do sebe” je vlastně jen o tom, že vědomě volíme cíle a následujeme je. Čelíme budoucnosti s vizí. Nenecháme se celou dobu jen nést proudem, máme určitou představu, vlastně takovou mapu. Život s námi stejně občas mrskne jiným směrem, ale s vizí se snáze vrátíme k cestě za svými cíli.

Neznamená to v žádném případě, že začneme zanedbávat své okolí, jen že začneme věnovat pozornost i sobě a svým potřebám.

Myslím to vážně. Investovat do sebe bude nejspíš ta nejpřínosnější a nejcennější investice, jakou jste kdy udělali.

Nemusí to stát moc (nebo žádné) peníze a nezabere vám to tolik času, kolik myslíte. Zní to opravdu dramaticky, ale ve skutečnosti to začíná jen ve vašich každodenních běžných rozhodnutích.

Na malých vítězstvích hodně záleží a cokoli vás posune dál, než jste teď.

Bude to někdy nepříjemné? Ano. Pravděpodobně.

Většina hodnotných věcí je zpočátku trochu děsivá. Takový je zřejmě i růst. Kdo by to byl řekl?

Navíc je to osobní cesta. Žádní dva lidé nepotřebují to samé k tomu, aby se stali svojí lepší verzí. Ale v tomto článku naleznete koncepty a nástroje, které pomáhají pokročit k tomu, abyste se stali verzí sebe sama.

Investovat do sebe znamená vědomě určit, co od života chceme, jak toho dosáhnout a pak následovat svůj cíl.

Osobní rozvoj: Buďte sami sebou

1. Stanovte si cíle: Do nekonečna a ještě dál!

Jedním z největších darů, které si můžete dát, je rozhodnout se, jak vypadá vaše vize vlastního života.

Málokdo si opravdu jen tak sedne a skutečně se zamyslí nad tím, co chce pro svůj život v dlouhodobém horizontu. Možná kvůli strachu ze selhání?

Dovolte si čas jen na to, abyste si představili, kde chcete žít, jak bude vypadat váš dům, jakými lidmi se budete obklopovat, čím se budete živit a tak dále a tak dále.

Jakmile si ujasníte, kde chcete být, čeho chcete dosáhnout a co chcete dělat, pracujte s tím a stanovte si realizovatelné a měřitelné cíle.

Mohou být osobní, profesní, jakékoli. Stanovte si cíle podle svého gusta.

Tyto cíle pravidelně kontrolujte. Posouvejte je a utvářejte podle toho, jak se vyvíjíte. Připomínejte si, na čem pracujete měsíčně, týdně, denně. Ať už je to cokoli.

Nástroje, které pomohou:

  • Vizualizační meditace: Vizualizace pro stanovení cílů. Na YouTube najdete celou řadu videí k tomuto tématu.
  • Psaní deníku : Jak by vypadal váš dokonalý den, kdybyste věděli, že můžete dosáhnout nebo mít vše, co chcete? Napište si to. Vypracujte si itinerář a pak najděte drobné způsoby, jak můžete svůj dokonalý den začlenit do svých běžných dnů hned teď.
  • Detoxikace sociálních médií: Pokud to zvládnete, vyhraďte si 24 hodin nebo jakýkoli jiný časový rámec, kdy nebudete trávit čas na sociálních sítích nebo technologiích vůbec. Vyrazí vám dech, jak budete mít poté čistou hlavu. A to i v případě, že nejste sociálními médii posedlí. Ani nevíte, jak jste denně ovlivňováni. Zkuste si udělat jeden 24hodinový detox měsíčně a hned ráno se odpojte od telefonu. Dopřejte svému mozku a intuici čas na vydechnutí.
  • Aplikace do telefonu: Existují skvělé aplikace do telefonu, která za vás omezí používání sociálních médií.

2. Najděte si mentora

Vím, že existují lidé, kteří nabízí své služby v oblasti osobního růstu. Nemám s těmito službami bohužel žádné zkušenosti, pokud vy ano, budu ráda, když se svěříte do komentářů.

Pokud máte to štěstí, že máte možnost najít a spojit se s někým, kdo se podle vás hodí k vám a vašim cílům, je to skvělé!

Místo nebo při hledání mentora můžete dělat spoustu věcí:

Nejste připraveni investovat peníze do kouče? Žádný problém. Díky technologiím je dnes velmi snadné získat do svého života mentora, a bude vás to stát jen připojení k internetu. Můžete si vybrat takového, který vám bude vyhovovat.

  • YouTube tady najdete plno virtuálních mentorů. Mentor (učitel) vám umožní vidět, jaký může být život mimo bublinu, ve které žijete, a poskytnou vám obvykle realizovatelné kroky, které vás k takovému životu dovedou. Vše od produktivity, motivace a time managementu až po návrhy na četbu. Tak si snadno vyhledáte video o něčem, s čím se potýkáte.
  • Úžasným zdrojem informací jsou také TedTalks, které vám představí lidi a myšlenky, ke kterým můžete vzhlížet. Na výběr jsou však stovky videí, lidí a pohledů na věc.

Videa nejsou nic pro vás? V pohodě.

  • Najděte si dobrý podcast. V dnešní době existují podcasty vhodné pro každé odvětví, každou osobnost a každý způsob života. Najděte si nějaký, který se vám líbí, a pak věnujte čas, jaký vám vyhovuje, poslechu toho, co vás něco naučí.
  • Přečtěte si životopis člověka, jehož úspěchy napodobují ty, kterých chcete dosáhnout. Učení se z chyb a cesty někoho jiného vám A. ušetří spoustu času, energie a peněz B. otevře vaši mysl novým možnostem toho, čeho je možné dosáhnout.

3. Čas klidu: Ticho

Moc dobře vím, jak je ticho cenné. Když si ve své rutině KAŽDÝ DEN vyhradíte čas jen pro sebe a své myšlenky, změní to celý váš pohled na život.

Udělejte si čas na to, abyste se zkontrolovali sami sebe a spojili se s tím, jak se cítíte.

Vaše intuice se k vám snaží promluvit. Ahoj vy tam venku! Posloucháte?

Většinou je však náš život příliš hlasitý na to, abychom svoji intuici slyšeli, nebo prostě nejsme připraveni naslouchat.

Přihoďte detox od sociálních médií a nebudete ani vědět, co si počít se všemi těmi nápady, které vás navštíví!

Mezi mé oblíbené činnosti pro klidné chvíle patří:

  • Psaní deníku: Nepřemýšlejte o tom. Prostě pište. Každý den si vyhraďte alespoň chvíli na to, abyste své myšlenky přenesli na papír. Začněte psaním věcí, za které cítíte vděčnost. Budete se divit, co všechno z vás vyplyne. Po celém světě jsou také nekonečné seznamy podnětů pro psaní deníku. Takže si kupte pěkný deník, sedněte si ke kávě a prostě si užijte ticho a psaní.
  • Meditace: Zkuste třeba meditace na YouTube, protože A – jsou zdarma a za B – jsou rozmanité.
  • Procházka: Vydejte se na procházku nebo si vypijte kávu venku (v mém případě čaj nebo horkou čokoládu). Čerstvý vzduch člověku krásně pročistí mozek.
  • Čtení
  • Malování a další kreativní činnost

Výživa pro mozek

Teď, když jste si načrtli své cíle, jistě jste si uvědomili, že se musíte něco naučit. A v žádném případě to neznamená, že se musíte vrátit do školy. I když v dnešní době existují úžasné možnosti dalšího vzdělávání online, pokud vás právě tohle zajímá.

Vzdělávánírůzné podoby.

4. Čtěte: Knihy jsou vaši přátelé

Nejúspěšnější lidé na světě čtou. A to hodně.

Má to svůj důvod.

Najděte si čas na vstřebání nového pohledu. Ať už je to pohled, o kterém jste nikdy neuvažovali, nebo pohled, který je vám překvapivě blízký.

Ani nevíte, kolikrát mi nějaká kniha ovlivnila pohled na svět kolem mě.

Vážně.

Autoři píší své knihy v naději, že čtenáře nějakým způsobem nasměrují (a samozřejmě vydělají peníze).

Takže si vyberte někoho, koho obdivujete, a přečtěte si jeho životopis. Vsadím se, že si prošli něčím víc, než si myslíte, aby se dostali tam, kde jsou dnes. Co vám brání udělat totéž?

Přečtěte si něco o odvětví, ve kterém chcete pracovat, nebo o zemi, ve které chcete žít. Přečtěte si o stanovování cílů. Prostě si něco přečtěte.

Nezapomeňte číst také pro zábavu. Zapojení svalů představivosti je pro váš život, kreativitu a kariéru stejně důležité jako učení se praktickým dovednostem. Někdy dokonce více.

V dnešní době si můžete koupit, půjčit nebo pronajmout knihu ve zvukové, elektronické nebo fyzické podobě.

Takže – neexistuje žádná výmluva!

5. Získejte nové dovednosti.

Teď, když jste se prokousali životy všech svých oblíbených lidí, je čas získat dovednosti potřebné k vybudování vašeho vlastního vysněného života. Nebo se jen pro zábavu naučte něco nového.

  • Přihlaste se na bezplatné webové semináře nebo workshopy. V dnešní době je jich k dispozici celá řada. Buďte vybíraví a vyhlédněte si takový, který vám přinese užitek.
  • Úžasným zdrojem informací je opět YouTube.
  • Skillshare je jedním z mých oblíbených webů, které můžete navštívit, když se chcete naučit se něco nového. Mají tam vše od tvorby webových stránek přes kaligrafii až po kurzy fotografování. Ačkoli mají prémiové členství, je k dispozici i úžasné množství bezplatného obsahu.

V dnešní době existuje nekonečně mnoho příležitostí, jak se naučit novým dovednostem!

Všechny tyto nové informace, všechny nové nápady a všechny nové dovednosti vám zvednou sebevědomí.

Zdraví a krása: Vaše tělo je kouzelná říše divů!

6. Strava: Jezte zeleninu!

Nebudu to příliš rozebírat, protože není možné, abyste v dnešní době neznali pozitivní účinky zdravé stravy. Jen jste se rozhodli to ignorovat.

Vidím vás tam s tou vaší Snickerskou! Podělte se!

A teď vážně. Vím, jak náročné může být začít si vařit zdravě, ale existuje řada zdrojů, které vám pomohou. Začněte pomalu a nebuďte na sebe příliš přísní.

Mimo jiné Pinterest je rájem receptů. Také časopisy, knihy a internet vůbec. Aplikace Water Tracker, na kterou jsem nedávno narazila, mi pravidelně připomíná, že mám pít vodu, a udává denní cíl, kolik je toho třeba vypít.

7. Cvičení: Hni zadkem!

Vyzývám vás, abyste mi našli jediného člověka, který řekl: “Lituji, že jsem se šel projít”.

Čerstvý vzduch vás osvěží a vědomí, že pro sebe děláte něco dobrého, vám zlepší náladu.

  • Chůze – Přirozená, pro většinu lidí nenáročná a velmi zdravá chůze, to je to, co ve svém životě potřebujete! Pořiďte si krokoměr a sledujte své denní výkony. Minimum by mělo být asi 6000 kroků pro dospělého zdravého člověka, ale je lepší mít víc. Já třeba mívám okolo 10 000 kroků denně, ve dnech běžného provozu.
  • Youtube videa – Na YouTube najdete něco pro každou úroveň fitness a každý typ cvičení. Já pravidelně koukám třeba na cvičení Cassey Ho nebo Chloe Ting.
  • Hromadné lekce cvičení – Vyzkoušejte si jógu, pilates, aerobic, jízdu na koni, jakékoli cvičení, které vás zajímá. Cvičení ve skupině je fajn, instruktor pohlídá, abyste daný cvik cvičili správně a ostatní vám dodají pocit, že v tom nejste sami.

Tak na co čekáte? Jediné, co vám brání, jste vy sami!

Věnujte tedy část z každého vašeho dne cvikům pro rozhýbání toho úžasného těla, které vás nosí po tomto světě.

8. Spánek: Sladký spánek.

Rčení typu “budu spát, až budu mrtvý” by se nemělo brát vážně a v konečném důsledku jsou to jen kecy.

Dostatek spánku je tak neuvěřitelně prospěšný pro vaše duševní i fyzické zdraví. Je to opravář mozku a těla.

Dobře odpočatý člověk bude zdravější, produktivnější a buďme realističtí, prostě příjemnější.

Pokud máte problémy se spánkem:

  • Vyzkoušejte meditaci.
  • Bylinkový čaj (heřmánkový čaj je můj oblíbený) vás před spaním zklidní.
  • Čtení před spaním vás zbaví rušivých myšlenek ze dne.
  • A hlavně odložte ten zatracený telefon a tablet!

9. Cítit se krásná

Věnujte čas návštěvě kosmetiky, kadeřnice, pedikérky, projděte svůj šatník, boty a doplňky. Když se budete cítit krásná a upravená, zvedne vám to sebevědomí a hned budete mít krásnější den. Před kvantitou dávejte přednost kvalitě a pravidelnosti. Nezapomínejte se večer odličovat a čistit si pleť!

Rozšíření hranic: Vyjděte ze své bubliny

10. ZKUŠENOSTI: Žít svůj nejlepší život někdy vyžaduje opustit svůj domov

Je to stará známá věc: utrácejte peníze za vzpomínky, ne za věci.

Nedá se to vyčíslit, ale dělání nových věcí rozšíří vaši mysl a představí vám perspektivy, o kterých jste možná dříve neuvažovali. Možná dokonce zjistíte, že vás něco nečekaného nadchlo.

A taky si užijete spoustu zábavy.

Něco si ale ujasněme, kurátorování “zážitků” nemusí znamenat velká gesta a extravagantní útěky (pokud to není samozřejmě to, o co vám jde). Znamená to pouze dělat něco, co možná neděláte běžně, něco, co posouvá hranice vaší komfortní zóny. I kdyby to mělo být jen o kousek.

Zde je několik mých oblíbených aktivit, při kterých sbírám zkušenosti:

  • Čas strávený s rodinou
  • Čas strávený s přáteli
  • Procházky se psem
  • Cestování (blízké nebo vzdálené)
  • Koncerty
  • Kurzy
  • Cvičení

A alou ven!

S každou získanou zkušeností a dovedností se stanete šťastnějším a spokojenějším člověkem. Věřte mi.

11. Vztahy: Žít svůj nejlepší život někdy zahrnuje jiné lidi

Obklopte se upřímnými a laskavými lidmi, ty toxické nechte jít. I kdyby měli být z rodiny nebo patřili mezi dlouhodobé přátele.

Lidé, kterým na vás záleží jsou neskutečnou podporou a vidí ve vás to nejlepší, i když to vy sami v sobě nevidíte. A navíc jsou upřímní a neberou si servítky.

Takže si udělejte laskavost a buďte vybíraví.

Nevadí, když se nepřátelíte s každým.

Slibuji, že se budete cítit mnohem více propojeni, pokud si v tomto oddělení vyberete kvalitu před kvantitou.

Najděte si lidi, kteří vás inspirují.

Pro mě je důležité, abych se obklopovala otevřenými, pozitivními a ambiciózními lidmi.

Pomohou vám růst a vy si čas s nimi upřímně užijete.

Investujte svůj čas a energii do těchto vztahů a udělejte si čas na jejich udržování.

Jdeme na to

Neochota investovat do sebe pramení často z toho, že jsme líní. Máme zaběhlý režim, který stačí následovat. Ale pak nežijeme, jen přežíváme. Splňte si své nejkrásnější fantazie. Strach není dostatečně dobrá výmluva.

Nebojte se selhání. Rozhodněte se na něj nahlížet jako na nezbytný krok ve svém růstu k plnohodnotnému životu.

Ani nevíte, čeho jste schopni! Nápověda: je toho hodně.

A nezapomeňte,
Život je váš, tak si ho udělejte takový, aby stálo za to ho žít!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu